MonPlaneta
El Govern farà una consulta pública per incorporar el canvi climàtic en l’avaluació ambiental
La ciutat de Rubí al fons de la imatge | Núria Escudé

!--akiadsense-->

El Govern ha analitzat la consulta pública que es va fer abans d’elaborar un projecte de decret, destinat a consultories ambientals i promotores de plans i programes, que faciliti l’aplicació de la normativa i els criteris i eines metodològiques per calcular les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, així com per avaluar la vulnerabilitat territorial davant dels impactes del canvi climàtic. La llei preveu que, en el procés d’avaluació ambiental, els plans, programes i projectes que es desenvolupin a Catalunya valorin les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle que puguin produir i també la vulnerabilitat davant dels impactes del canvi climàtic. El grau de maduresa en la introducció dels aspectes relatius al canvi climàtic en l’avaluació ambiental, tant la mitigació d’emissions de gasos com l’adaptació als impactes del canvi climàtic no és el mateix segons si es tracta de plans i programes o de projectes.

En el cas dels plans i programes ja hi ha prou expertesa, cosa que permet establir paràmetres i directrius bàsics que han s’han de complir. No el cas dels projectes, en canvi, amb una aplicació és molt més incipient i, per tant, més incerta. És per això que es deixarà per a una fase posterior el seu desenvolupament per a projectes, un cop es disposi de més informació. L’expertesa en plans i programes prové de l’avaluació que l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha fet d’una setantena de plans sectorials i un centenar de plans urbanístics durant el període 2007-2016. D’aquest procés és d’on va sorgir la necessitat d’eines de càlcul que facilitessin aquesta tasca a les consultories ambientals. L’any 2012 es va presentar una eina d’estimació d’emissions de CO2 generades pels plans d’ordenació urbana municipal, que calculava les emissions dels usos energètics residencials, de la mobilitat i del cicle de l’aigua i que, posteriorment, va ser actualitzada i ampliada per al planejament urbanístic general.

En relació amb l’adaptació al canvi climàtic, l’OCCC disposa d’una metodologia que estudia l’impacte de l’increment de temperatura a cada municipi i l’afectació per sectors socioeconòmics i sistemes naturals, a més de diagnosis climàtiques en el marc dels diferents projectes Life en marxa al nostre país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa