MonPlaneta
El Govern, amb el dret a l’habitatge, clau a la cimera sobre desenvolupament sostenible
Els representants catalans a Nova York amb la directora executiva d’UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif
Els representants catalans a Nova York amb la directora executiva d’UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif | Departament de Territori i Sostenibilitat

!--akiadsense-->

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, ha destacat aquest dimecres que el Govern “està plenament alineat en assegurar el dret a l’habitatge”, que ha sigut un dels temes centrals dels debats del Fòrum Polític d’Alt Nivell que han organitzat aquests dies les Nacions Unides a Nova York en el marc de la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. “El de l’accés a l’habitatge és un debat global, on els diversos agents que han participat al fòrum manifesten unes problemàtiques i uns reptes a abordar comuns: hi ha consens en la necessitat d’establir noves polítiques i fórmules per facilitar l’accés a l’habitatge”, ha valorat Serra, que ha assistit a la trobada.

El secretari ha destacat l’alt consens que hi ha en què “l’habitatge té un vincle molt gran amb les polítiques urbanístiques”. “La millora de les condicions de vida de les persones passa igualment per assolir un entorn de qualitat, amb serveis, equipaments i possibilitar una mobilitat sostenible”, ha explicat. Així, els Objectius de Desenvolupament Sostenible estableixen la fita d’assegurar l’accés de totes les persones a habitatges i serveis bàsics adequats, segurs i assequible i millorar els barris i que, en definitiva, els assentaments humans siguin inclusius, resilients i sostenibles. Precisament, l’Agenda Catalana es desplegarà en eixos de treball com ara hàbitats urbans saludables, benestar, qualitat urbana, prosperitat, dimensió territorial i bon govern. En aquest sentit, Serra ha assegurat que “la presència d’una delegació catalana i en aquest fòrum reforça el compromís del Govern com a agent avançat en la implementació dels reptes de sostenibilitat globals a casa nostra”.

Durant la seva estada al fòrum, Serra s’ha pogut entrevistar amb Maimunah Mohd Sharif, directora executiva d’UN-Habitat –Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans-, a qui ha convidat a assistir a la primera sessió de l’Assemblea Urbana de Catalunya, prevista per al novembre, en tant que màxima representant d’UN-Habitat. També li ha traslladat el compromís de la Generalitat de Catalunya amb la Declaració de Quito i la consecució dels Objectius de l’Agenda 2030 mitjançant l’Agenda Urbana de Catalunya i ha proposat Sharif perquè Catalunya pugui acollir l’any 2019 una reunió de territoris i regions, organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat i UN-Habitat i on es discuteixi sobre la implementació de la Nova Agenda Urbana.

El Departament té enllestit un primer document d’Agenda Urbana de Catalunya, que es concep com un esborrany que se sotmetrà al debat d’entitats municipalistes, agents socials i econòmics, món acadèmic i totes les administracions implicades en el seu desplegament. El debat començarà amb la constitució de l’Assemblea Urbana de Catalunya, que agruparà tots aquests actors. La rellevància de l’Agenda ve donada pel fet que serà un instrument de concertació del qual es derivaran polítiques concretes, amb el finançament públic necessari, que es guiarà pels principis marcats per l’ONU.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa