MonPlaneta
El Govern donarà d’ajuts per promoure l’aprenentatge i el servei comunitari ambiental
  • CA
Alumnes participant en un projecte d’aprenentatge servei | Departament de Territori i Sostenibilitat

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat l’anunci mitjançant el qual s’obre la convocatòria per a optar a ajuts per al finançament d’actuacions d’educació i sensibilització ambiental per al curs 2020-2021. Els ajuts sumen una inversió de 200.000 euros, i estan destinats a associacions i fundacions del tercer sector ambiental de Catalunya que promoguin projectes d’aprenentatge servei de l’àmbit ambientaladreçats als alumnes dels centres educatius de Catalunya o a altres col·lectius de joves, tant en l’àmbit de l’educació formal com no formal; i projectes de servei comunitari de l’àmbit ambiental.

Els ajuts es preveuen tant per al disseny de projectes d’aprenentatge servei com per al seu desenvolupament en un o més centres educatius o amb altres col·lectius de joves, tant en l’àmbit de l’educació formal com no formal de Catalunya. L’objectiu és que les entitats s’apropin als centres educatius per treballar en incorporar la conservació del patrimoni natural en la sensibilització, l’educació i la formació. D’aquesta manera es promou l’aprenentatge servei també en l’àmbit ambiental, més enllà del social. L’import màxim subvencionable és de 15.000 euros per entitat, i el termini per presentar sol·licituds finalitza el 23 de desembre.

L’aprenentatge servei és una metodologia educativa que combina tant l’aprenentatge com el servei a la comunitat fomentant la participació activa de l’alumnat en la millora de la societat, del seu entorn, en la línia dels projectes d’educació per a la sostenibilitat. L’aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social. Els projectes d’àmbit ambiental tenen, a més, un impacte sobre el medi ambient i de millora de l’entorn proper. Es tracta de projectes que responen a una necessitat real detectada a l’entorn i que promouen l’acció de l’alumnat i dels joves amb un resultat de millora i transformació. Són, també, una oportunitat per establir aliances amb les entitats del territori i els ens locals que tenen un paper clau en la implantació i l’èxit dels projectes.

Aquesta metodologia activa és l’eix vertebral del wervei comunitari que ha posat en marxa el Departament d’Educació i que aquest curs 2019/2020 ja té caràcter d’obligatori per a tots els centres de secundaria obligatòria i, per tant, ha de formar part de la programació curricular d’una o diverses matèries de tercer i/o quart d’ESO. El servei comunitari és una acció educativa orientada a desenvolupar la competència social i ciutadana, en què l’alumne, amb la finalitat de millorar el seu entorn, realitza un servei a la comunitat, alhora que aprèn l’exercici actiu de la ciutadania, adquirint i posant en pràctica els seus coneixements i capacitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa