MonPlaneta
El Govern destina gairebé 700.000€ a la construcció del supercomputador MareNostrum 5
El supercomputador MareNostrum 4, antecessor del que s'ha d'instal·lar ara
El supercomputador MareNostrum 4, antecessor del que s’ha d’instal·lar ara | Gemma Ribas Maspoch (CC)

!--akiadsense-->

El Govern ha aprovat una aportació de 683.000€ al Consorci Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació per cobrir les necessitats de finançament del futur superordinador MareNostrum 5. Aquesta aportació s’ha vehiculat a través de la subscripció de la tercera addenda al conveni de 2015 entre la Generalitat, l’Estat i la Universitat Politècnica de Catalunya per a la creació, construcció, equipament i explotació del BSC – CNS.

El juny passat la Comissió Europea va escollir el Consorci BSC-CNS com a seu d’un dels tres superordinadors pre-exascala, una decisió que es tradueix en l’aportació de prop de 100 milions d’euros de la Unió Europea al futur MareNostrum 5, la més elevada en un projecte de recerca a l’Estat. El nou superordinador desplegarà una potència pic de càlcul de 200 Petaflops (200.000 bilions d’operacions per segon), i permetrà que Barcelona continuï mantenint el liderat en el mapa de la supercomputació al continent.

El supercomputador MareNostrum 4, antecessor del que s'ha d'instal·lar ara
El supercomputador MareNostrum 4, antecessor del que s’ha d’instal·lar ara | BSC

!--akiadsense-->

Entre 2018 i 2019, el Govern ha concretat aportacions al consorci de supercomputació de prop de quatre milions d’euros, distribuïts en partides per cobrir despeses de funcionament, finançament del site del futur MareNostrum 5 i com a aportació addicional per a l’adquisició i instal·lació del MareNostrum 5. El projecte de pressupost de la Generalitat de 2020 inclou, a més, una partida per a la construcció de la subestació elèctrica del supercomputador per valors de sis milions d’euros. Es tracta de la primera estructura, imprescindible, perquè el calendari de funcionament del nou ordinador d’altíssimes prestacions comenci a funcionar.

El BSC-CNS té l’acreditació d’Infraestructura Científica i Tècnica Singular, manté l’acreditació Severo Ochoa ininterrompudament des de la primera convocatòria, l’any 2011, i forma part del projecte de supercomputació europeu PRACE, integrat per 25 estats amb la finalitat de posicionar Europa en el liderat tecnològic europeu en aquest àmbit, i de la xarxa europea d’infraestructures de recerca ESFRI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa