MonPlaneta
El Govern analitza les línies d’actuació dels Bombers davant la nova generació d’incendis
  • CA
Bombers treballant en l’extinció del gran incendi de la Ribera d’Ebre | Jordi Borràs

El Govern va analitzar, aquest dimarts, les línies estratègiques d’actuació del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya davant la nova generació de grans incendis forestals. L’Executiu reconeix com a necessitat de primer ordre mantenir la seguretat de la població i les infraestructures, així com garantir la preservació de la biodiversitat i els ecosistemes forestals ja que Catalunya es caracteritza per tenir un territori per damunt del 64% en superfície com a territori forestal entre bosc, matolls, garrigues, pastures…

Durant els darrers 20 anys, a més, la pressió dels incendis ha anat augmentant. Tot i que l’actuació dels Bombers durant aquests temps ha permès reduir la superfície mitjana que crema cada any i estabilitzar el nombre d’incendis, la intensitat del foc i la seva velocitat pujat, sobretot dels que es classifiquen com a “successos extrems”. A això, cal sumar-hi els canvis socioeconòmics com l’abandonament rural i l’augment de superfície forestal, i més dies de risc cada any.

En aquest sentit, l’acord del Govern permet:

– replantejar el model de treball en incendis forestals davant de campanyes més llargues i càlides.

– garantir boscos sans -economia rural, gestió forestal i dinàmica de paisatge- que inclogui focs de baia intensitat.

– cobrir els recursos materials i de personal, un sistema d’emergències sostenible amb un paisatge estructurat per treballar-hi i viure-hi amb seguretat i on els grans incendis no es puguin propagar infinitament amb alta intensitat, implicant els gestors de les emergències en la gestió i la protecció dels valors en el paisatge.

– un treball transversal i cooperatiu de totes les àrees en la gestió del paisatge, amb una planificació territorial i urbanística i una definició dels usos del sòl s’han basades en objectius d’un paisatge resilient i sa.

– estratègies d’extinció que han d’incorporar també el confinament i la contenció com a camí per fer extinció segura i gestió del paisatge.

– un treball conjunt amb la xarxa d’experts global per aprendre d’arreu del món. Es treballa amb equips de recerca per accelerar la transferència de coneixement i es lidera projectes a la UE per donar forma a les eines de gestió globals.

Des del cos de Bombers de la Generalitat, i més concretament des de la seva àrea forestal, el GRAF, es treballa en els següents objectius:

– Operativitat: Millorar les habilitats estratègiques, tàctiques i operatives dels bombers

– Capacitació: Preparar els Bombers per als reptes del segle XXI.

– Lideratge: Preparar el territori i els bombers davant successos extrems d’incendis forestals

– Pro-activitat: Plantejar els reptes de futur davant els incendis més intensos i ràpids i el que suposen per garantir la seguretat de la població i les infraestructures així com la preservació dels ecosistemes forestals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa