Les glaceres de Rússia es fonen el doble de ràpid que fa 10 anys

L'observació de les glaceres d'una de les masses de terra més septentrionals del món mostra que la fusió de les masses de gel de la regió s'ha accelerat dramàticament.

La Cova dels Aviadors Polars, a la Terra de Francesc Josep, visitada pel president rus Vladímir Putin l'any 2017

La Cova dels Aviadors Polars, a la Terra de Francesc Josep, visitada pel president rus Vladímir Putin l’any 2017 | Presidència de Rússia

La reducció de la massa de gel a l’Àrtic rus s’ha duplicat durant els darrers 10 anys, segons afirma un estudi de la Universitat Cornell (Estats Units) que ha estat publicat a la revista ‘Remote Sensing of Environment’. La investigació es va centrar a la Terra de Francesc Josep, un arxipèlag glaçat de la zona dels mars de Kara i Barents, que es troben entre les masses de terra més septentrionals i remotes del planeta. La recerca mostra com les glaceres de la zona s’estan encongint tant en extensió com en alçada i que la velocitat a què es perd el gel, en comparació amb la pèrdua de massa de gel a llarg termini, s’està accelerant molt més del què s’havia pensat fins ara. Les temperatures a l’Àrtic, de fet, estan augmentant més que a cap altra zona del món.

Nou comentari