MonPlaneta
La glacera que es fonia més ràpidament de Grenlàndia s’està recuperant
  • CA

La glacera Jakobshavn, a Grenlàndia, que durant les darreres dues dècades ha estat la que estava lliscant i a primant-se més de tota l’illa, s’està frenant, està guanyant gruix i avança cap a l’oceà en comptes de retrocedir terra endins, com havia fet durant els darrers anys. Tot i que continua perdent més aigua de la que acumula, el canvi és considerable, segons afirma un estudi elaborat per la NASA que atribueix aquest fenomen sorprenent a un refredament de les aigües marines del final de la glacera, que no havien estat tan fredes com ara des de mitjans dels anys 80.

El programa Oceans Fonent Grenlàndia (OMG) de l’agència espacial nord-americana fa servir vaixells i avions per observar com les temperatures oceàniques afecten les vastes extensions de gel de l’illa. La glacera Jakobshavn, precisament, situada a l’oest de Grenlàndia és una de les que contribueix més de tot el món a la pujada del nivell del mar, segons han indicat diversos estudis, i és en una regió on les masses de gel s’estan fonent quatre vegades més ràpid que l’any 2003.

Aquest alentiment de la seva fusió, i els signes de recuperació que s’han observat, són a causa de l’aigua freda de l’Atlàntic Nord, a gairebé 1000 quilòmetres de la glacera, segons expliquen els mateixos científics de la NASA a la pàgina web de l’agència. Ala Khazendar, un dels membres de l’equip que ha investigat el fenomen, explica que “al principi no ens ho crèiem. Havíem assumit que Jakobshavn continuaria igual que els darrers vint anys”.

El fet, però, és que durant els darrers tres anys l’aigua prop de la glacera ha estat especialment freda. Els investigadors creuen que això és a causa d’un patró climàtic anomenat l’Oscil·lació de l’Atlàntic Nord, que fa que les aigües de l’oceà passin de fredes a calentes en períodes que van de cinc a vint anys. La fase actual, la freda, va ser especialment intensa al 2016.

Quan les aigües de l’oceà es tornin a escalfar, però, es preveu que Jakobshavn torni a l’estat habitual de les darreres dècades. Josh Willis, del programa OMG, afirma que “està prenent un descans temporal” però que “els oceans s’estan escalfant, i veure que els oceans tenen un impacte tan gran en les glaceres és una mala notícia per a la capa de gel de Grenlàndia”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jop a març 26, 2019 | 12:18
    Jop març 26, 2019 | 12:18
    Canvi climàtic! Ai no...
  2. Icona del comentari de: Pere a març 26, 2019 | 15:05
    Pere març 26, 2019 | 15:05
    I tant que és canvi climàtic, Jop. Fixa't que diu que en l'actual fase freda de l'oscil·lació nord atlàntica hi ha un "alentiment de la seva fusió" i que " continua perdent més aigua de la que acumula". Si no hi hagués canvi climàtic, durant la fase freda guanyaria gel, no només en perdria menys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa