MonPlaneta
La gestió forestal ajuda a preservar l’hàbitat d’espècies protegides
  • CA

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està duent a terme uns treballs silvícoles a la Muntanya de Sant Miquel a Setcases (Ripollès) per preservar i gestionar l’hàbitat del gall fer (Tetrao urogallus). Concretament, les actuacions que s’estan fent a la zona permeten deixar espais dins del bosc perquè els pollets de gall trobin amagatalls i es puguin protegir dels depredadors. A més, treballs com aquests també potencien el creixement d’espècies de sotabosc que produeixin fruits, com ara els nabius de què s’alimenten els galls fers, que estan amenaçats.

El Departament d’Agricultura destina 43.438,27€ a les actuacions a la Muntanya de Sant Miquel com a part del projecte europeu HABIOS, liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i que té com a objectiu principal preservar i gestionar els hàbitats de l’avifauna del Pirineu, especialment si es tracta d’ocells emblemàtics i de gran valor patrimonial com el gall fer, i fer compatible aquest bon manteniment de les zones on viuen amb activitats humanes com l’aprofitament forestal, la pastura o el turisme, que potencien l’economia de la regió, generant riquesa, i, en el cas de l’aprofitament forestal i la pastura, també ajuden a mantenir nets els boscos i reduir els efectes dels possibles incendis forestals que hi pugui haver.

Gall fer | Wikimedia Commons

Un altre dels objectius del projecte és millorar el coneixement sobre l’abundància de les espècies i dels seus hàbitats naturals, per tal de poder definir i implementar estratègies transfrontereres de gestió comuna amb els actors locals. En el cas d’aquests darrers treballs silvícoles, per exemple, s’ha comptat amb la col·laboració del Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès i del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Al nostre país, el gall fer viu en algunes zones forestals del Pirineu i el Prepirineu. La seva població, però s’ha anat reduint de manera lenta però progressiva des de l’inici de la dècada dels vuitanta. A les comarques del Ripollès, la Cerdanya i l’Alt Urgell, i també a algunes serres prepirinenques, la davallada poblacional ha estat clarament causada pels canvis en els seus hàbitats.

El gall fer és una espècie molt discreta que necessita boscos madurs ben desenvolupats i amb molta tranquil·litat. Així, viu a boscos freds de pi negre i pi roig del vessant sud del Pirineu i als de faig i avet del vessant nord. Els mascles tenen una tonalitat fosca, amb plomes negres al cos, marrons a les ales i unes irisacions blau-verdes en el coll i el pit. Fan uns 95 cm des del bec fins a la cua i un pes d’uns 3,5 a 4 kg. Contràriament, les femelles són de color marró amb una zona al pit d’un color carbassa pàl·lid. Fan uns 60-65 cm i pesen al voltant d’1,5 kg. Actualment, els mascles censats no arriben als 400 exemplars a Catalunya. En els deu últims anys, l’espècie ha patit una regressió de prop del 30% a tot el Pirineu català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa