MonPlaneta
GEPEC i el Consorci del Ter guanyen el Premi Medi Ambient per la seva trajectòria
  • CA
Subirà i Calvet amb alguns dels premiats | Departament de Territori i Sostenibilitat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va lliurar aquest dijous el Premi Medi Ambient 2019 i el Premi Escoles Verdes 2019 en un acte celebrat a la Universitat de Girona. S’havia organitzat coincidint amb la commemoració dels 25 anys del seu grau de ciències ambientals, que va convertir aquest centre docent en un dels primers a apostar per aquesta titulació.

Durant l’acte, Calvet va destacar que “aquests premis ajuden a difondre la feina feta, conscienciar i seguir treballant”. Va dir als premiats que “la vostra feina marca el full de ruta del futur, perquè hem de tenir molt clar que hem de treballar per nosaltres, però sobretot per als nostres fills i filles”. “O tenim els Objectius de Desenvolupament Sostenible al cap o no ens en sortirem”, va subratllar. El conseller va destacar la creixent sensibilització de la societat i va tenir paraules de reconeixement cap als moviments juvenils. Pel que fa a les polítiques ambientals, va posar com a exemple els plans directors urbanístics de revisió de sòls no sostenibles del Govern, o l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, i va dir que “necessiten continuïtat i compromís, i que siguin polítiques transversals que s’implementin a tot el Govern”.

Subirà i Calvat amb alguns dels premiats | Departament de Territori i Sostenibilitat

Pel que fa als premis, en la modalitat de trajectòria de protecció i millora del medi ambient el jurat va reconèixer, d’una banda, l’Associació GEPEC, que fa 34 anys que vetlla per la conservació del patrimoni natural de Catalunya i en especial de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre i que va ser clau, en els seus inicis, en la defensa del riu Montsant, amenaçat per una presa, i la serra Major, on es volien instal·lar centrals eòliques quan encara no s’havia creat el Parc Natural de Montsant. De l’altra, també s’ha reconegut els més de 20 anys del Consorci del Ter que, amb 69 ajuntaments i 5 consells comarcals, ha esdevingut el consorci amb més organismes i institucions de Catalunya.

En recerca, innovació i desenvolupament va ser premiada la candidatura “Estudis sistemàtics d’endemismes de muntanyes de Tarragona i implicacions per la conservació” de Marc Aixarch Curto, de què es va destacar la rigorositat en el plantejament del treball, que se centra en aclarir alguns dels principals i més antics interrogants pel que fa a la identitat taxonòmica d’endemismes de massissos muntanyencs tarragonins, en especial el massís dels Ports, un dels espais de major biodiversitat del territori català, i aporta dades essencials per a l’establiment del seu estat de conservació i de les necessitats d’executar-hi actuacions de protecció. Finalment, en la modalitat de millor iniciativa de protecció i conservació de la biodiversitat vegetal, el jurat va premiar l’Associació Marques de Pastor i el Consorci Leader del Pirineu Occidental, per “Gratitud Pallars, responsabilitat turística i social al Pallars”, destacant com implica de manera transversal tots els agents del territori, la població autòctona, les persones visitants, i les empreses turístiques i no turístiques, fomentant la col·laboració per valorar i conservar el patrimoni cultural i natural i fomentar un turisme sostenible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa