MonPlaneta
Geòrgia del Sud registra el major número de balenes blaves dels darrers 50 anys
Un exemplar de balena blava
Un exemplar de balena blava | Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units

!--akiadsense-->

Els científics que observen les aigües que envolten l’illa de Geòrgia del Sud, un territori britànic d’ultramar situat a la zona subantàrtica del planeta, han comptat, en només 23 dies, cinquanta-cinc exemplars de balena blava. Aquesta xifra, que no s’havia vist des d’abans que entrés en vigor la prohibició de la caça de balenes, és “vertaderamenti increïble”, tal com l’especialista en cetacis Trevor Branch, de la Universitat de Washington (Estats Units), ha explicat a la cadena pública britànica BBC, que s’ha fet ressò d’aquest fet insòlit, fruit d’un cens dut a terme per la British Atlantic Survey.

A finals del segle XIX i principis del XX, l’illa de Geòrgia del Sud era un dels centres de caça de balenes més importants del món. Pel que fa a les balenes blaves, la caça indiscriminada a què van ser sotmeses, juntament amb altres cetacis, va fer que, fa uns cinquanta anys, només quedessin alguns centenars de balenes blaves a la regió antàrtica. Es calcula que, durant el segle XX, es van caçar unes 360.000 balenes blaves a tot el món. Des d’aleshores, els científics només tenien constància de dos avistaments de balenes blaves a Geòrgia del Sud i, des de 2007, un parell d’avistaments més. Així doncs, haver-ne vist més de cinquanta en menys d’un mes és simplement extraordinari.

!--akiadsense-->

Si les balenes blaves són els animals més grans que han viscut mai al nostre planeta, la subespècie que viu a les aigües australs és la més gran de totes elles, superant els trenta metres de llargada. La seva població, abans que comencés la cacera a gran escala, també era la més nombrosa, amb uns 240.000 exemplars. Malgrat la prohibició de la seva caça, el 1966, el 1997 encara es creia que només hi havia uns 2.280 exemplars vius. Només a Geòrgia del Sud, es van caçar més de 30.000 balenes blaves entre 1904 i 1925, fent que gairebé desapareguessin de la zona.

El seu retorn és un símptom més de la recuperació de totes les espècies de balena de l’hemisferi sud, que continuen augmentant de manera constant d’ençà que se’n va prohibir la caça, demostrant la seva efectivitat a l’hora de tornar aquests animals del límit de l’extinció malgrat tots els altres perills que continuen amenaçant-los.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa