MonPlaneta
La Generalitat suspendrà les cremes controlades en moments d’alta contaminació ambiental
Crema controlada de rostolls
Crema controlada de rostolls | Viquipèdia

!--akiadsense-->

Els departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura han signat un acord de col·laboració per determinar les actuacions que durà a terme a partir d’ara el Cos d’Agents Rurals en cas que la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic activi un avís preventiu o declari un episodi ambiental de contaminació. Unes actuacions que es duran a terme en els 40 municipis declarats com a zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric de la conurbació de Barcelona –a les comarques del Barcelonès, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat– coneguts com a ‘Àmbit-40’, i també en els 38 que formen part de la Zona de Qualitat de l’Aire de la Plana de Vic i de 146 més que conformen la Zona de Qualitat de l’Aire de les Terres de Ponent.

En concret, els Agents Rurals suspendran les autoritzacions de crema de restes vegetals durant els episodis ambientals de contaminació i els avisos preventius per tal de minimitzar les emissions de contaminants a l’atmosfera. El cos comunicarà l’excepcionalitat via SMS als titulars de les autoritzacions de forma diària i mentre es mantingui la situació, de forma similar a com ho fa quan s’activa el Pla Alfa per perill d’incendis forestals de Catalunya. Aquesta acció, plenament vigent, formarà part del nou protocol per a casos d’alta contaminació ambiental que està elaborant el Departament de Territori i Sostenibilitat. Afegirà noves mesures a les que s’apliquen actualment, una de les quals, la de la limitació de vehicles a la Zona de Baixes Emissions de l’àrea intrarondes de Barcelona en situació d’episodi per diòxid de nirogen, passarà a ser estructural a partir del proper mes de gener. És per això que s’està treballant per afegir noves mesures puntuals si es produeix un episodi.

Ara, quan s’activa un avís preventiu o es declara un episodi ambiental, sigui per nivells elevats de partícules PM10 o per alts nivells de NO2, a més de gestionar la velocitat a les vies ràpides a través del Servei Català de Trànsit, s’informa la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar; a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions; comunicar a determinades instal·lacions industrials que no realitzin processos com arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles i es pugin endarrerir; i avisar els municipis perquè restringeixin les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa