MonPlaneta
La Generalitat proposa catalogar 263 espècies d’animals autòctons com a amenaçats
  • CA

La proposta del Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada divideix les espècies amenaçades en dues subcategories. Hi ha 85 espècies “en perill”, que tenen un major risc, i 178 espècies “vulnerables”, amb risc a mig termini. Tot i que totes les espècies amenaçades són també protegides, la catalogació com a amenaçada implica un grau de protecció superior. D’aquesta forma, obliga l’administració a realitzar actuacions per afavorir-les, reduint el seu grau d’amenaça prioritzant els recursos per a la seva conservació. L’edicte d’informació pública d’aquest decret es publica aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i la vigència de la informació pública per a poder-lo millorar serà fins el 30 de setembre.

Les espècies considerades en perill d’extinció són aquelles la supervivència de les quals és poc probable si els factors que provoquen la seva actual situació segueixen actuant, mentre que les vulnerables són les que corren el risc de passar a la categoria anterior en un futur immediat si els factors adversos que actuen sobre elles no es corregeixen. En tots dos casos es poden incloure espècies que, tot i tenir poblacions estables, disposen d’un nombre d’efectius baix, o poblacions hivernants estables però crítiques pel que fa a la seva població reproductora, espècies amb poblacions relativament abundants però molt localitzades, que les poden fer molt vulnerables a un risc d’extinció, i espècies que requereixen d’un constant maneig per evitar el seu risc d’extinció.

La norma preveu incorporar al catàleg 131 espècies que actualment no gaudeixen de protecció, 71 més que ja estan protegides però que passen al grau d’amenaçades, i unes altres 61 que ja figuraven com amenaçades en el catàleg estatal i s’incorporen al català. A més, queden unificats tots els llistats de protecció de fauna de les diferents normatives. El projecte de decret estableix també les previsions sobre el llistat d’espècies en règim de protecció especial; en regula el procediment d’elaboració i aprovació dels plans de recuperació i de conservació i el reforçament poblacional; i estableix el procediment per a la reintroducció de les extintes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa