MonPlaneta
La Generalitat instal·larà punts de recàrrega de vehicles elèctrics a tretze ports
El Port de Palamós | Ports de la Generalitat

L’empresa pública Ports de la Generalitat ha licitat el projecte per implantar estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics a 13 ports, distribuïts al llarg del litoral català per afavorir una mobilitat neta i eficient entre els usuaris. El subministrament dels 13 punts de recàrrega abasta tot el litoral català i es preveu iniciar a la tardor. L’actuació forma part del Pla d’inversions 2019-2022 de Ports i compta amb un pressupost de 218.000€. Aquestes actuacions suposen un pas més en la política del Govern, que fa unes setmanes es va materialitzar amb la declaració d’emergència climàtica. El projecte de Ports de la Generalitat s’alinea amb el pla estratègic per al desenvolupament de recàrrega per al vehicle elèctric, impulsat per l’Institut Català d’Energia i que ha de convertir Catalunya en un país atractiu per al vehicle elèctric a través de la garantia de subministrament energètic i al parc de vehicles elèctrics.

Les estacions s’ubicaran en vies públiques o en llocs accessibles des d’ella, senyalitzades i amb accés garantit permanentment per als usuaris de qualsevol mena de vehicle elèctric estàndard. Els usuaris d’aquest nou servei es podran activar mitjançant un telèfon mòbil amb una aplicació específica, a través d’un codi QR o d’un sistema similar. L’actuació preveu la instal·lació de tres punts de recàrrega ràpida als ports comercials de Palamós, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita, que permet recarregar el 80% de la bateria en uns 20 minuts. A més, ofereix la possibilitat de recàrrega en corrent continu a 50kW i en altern a 45kW. També es preveu la col·locació de 10 punts de recàrrega semiràpida als ports de Llançà, el Port de la Selva, Roses, l’Escala, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, Arenys de Mar, l’Ametlla de Mar, Deltebre i les Cases d’Alcanar. Aquesta opció permet recarregar el vehicle en unes 3 hores de forma completa i necessita una potència de corrent altern de 22kW.

Punt de recàrrega per a vehicles elèctrics | Ports de la Generalitat

La nova Llei de ports i el nou Pla de ports, en tramitació, posen la normativa i les línies estratègiques per lluitar contra el canvi climàtic des d’aquest àmbit. Les actuacions i les mesures mediambientals establertes en els ports es materialitzen en el Pla d’inversions 2019-2022 de Ports de la Generalitat, que preveu actuacions i inversions per assegurar la seva funcionalitat com a infraestructura per al recer d’embarcacions i per a l’adequació al canvi climàtic. Les mesures que s’adoptin en matèria de transports i mobilitat han d’anar encaminades a reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle. La incorporació de punts de recàrrega als 13 ports facilitarà la intermodalitat de classes de transport, potenciant els modes amb menys ús de combustibles fòssils. El Gerent de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez Comes, ha dit que la instal·lació de les estacions de recàrrega suposa “que els vehicles elèctrics es podran carregar en els ports de nord a sud del litoral català, des de Llançà fins a les Cases d’Alcanar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa