MonPlaneta
La Generalitat va impulsar una seixantena d’accions de millora d’arbres monumentals el 2018
  • CA
A Catalunya hi ha 268 exemplars d’arbres monumentals | Departament de Territori i Sostenibilitat

El Departament de Territori i Sostenibilitat, amb el suport de Forestal Catalana, va dur a terme una seixantena d’actuacions per a la identificació, millora i conservació d’Arbres Monumentals de Catalunya, que sumen actualment un total de 268 exemplars, al llarg de l’any 2018. Entre les accions que s’han executat, s’inclouen visites in situ per a la revisió dels exemplars, per a identificar possibles problemes i fer un control periòdic per determinar el seu estat de conservació, actuacions de manteniment i sanejament i actualització i millora de la base de dades per a una òptima gestió de la informació. Els arbres monumentals són exemplars singulars, ja sigui per la seva dimensió excepcional dins la seva espècie, edat, història o particularitat científica. Des del 1987, a Catalunya estan sotmesos a mesures de protecció especials, que impliquen la prohibició de tallar-los o arrencar-los parcialment o totalment.

Entre les actuacions més destacades dutes a terme en el territori el passat exercici, s’inclouen les següents:

Camp de Tarragona

– Plàtans del Mas de Cavaller I i II: Millora de la senyalització dels arbres, ubicats al municipi de Constantí (Tarragonès).

Terres de l’Ebre

– Pi de Cal Pino: A la Palma d’Ebre (Baix Ebre), es va dur a terme una actuació d’emergència per tallar, trossejar i cremar una branca afectada per la presència d’escarabats (Tomicus Destruens), i un tractament fitosanitari posterior.

– Eucaliptus Gros de Bernis: A l’Aldea (Baix Ebre), es van dur a terme treballs de poda i estabilització de l’arbre, ja que presentava branques en perill de caiguda pel vent.

– Mata de Darmós: Es va visitar l’exemplar, ubicat a Tivissa (Ribera d’Ebre) per comprovar l’estat dels sistemes de subjecció que es van instal·lar, i es va comprovar que es trobaven en bon estat.

Ponent

– Pi gros de Can Gaspar i Pi de la Vinya: Es va desbrossar l’entorn dels arbres, ubicats a Castellar de la Ribera (Solsonès) i es va millorar la senyalització.

Catalunya central

– Roures de la Carrera I i II: Es va renovar la senyalització del Roure II, ubicat a Vic (Osona).

– Roure del Pla del Call o de Collsacabra: Es va dur a terme un tractament fitosanitari per la presència de perforadors i es va renovar el cartell informatiu sobre l’arbre, situat a Rupit i Pruit (Osona).

– Alzina de Can Gol: Una anàlisi de l’estat biomecànic de la fusta de l’alzina va permetre detectar la necessitat d’un tractament fitosanitari a l’arbre, situat a Sant Martí de Tous (Anoia). Es va dur a terme la passada primavera. L’actuació es va completar amb una estesa de triturat al seu voltant per millorar la qualitat del terreny.

– Lledoner de l’estació: Davant els signes de deteriorament d’aquest exemplar situat a Rajadell (Bages), i el risc de caiguda, es va recomanar la retirada de l’arbre, que es va dur a terme el passat octubre.

Comarques gironines

– Aulina reclamadora de Puigsaguàrdia: Es va netejar de vegetació l’entorn de l’arbre, situat a Fontcoberta (Pla de l’Estany) i s’hi van col·locar nous cartells indicatius.

– Aulina reclamadora de l’Omeda: Com l’anterior, aquí es va desbrossar la zona i es va millorar la senyalització de l’arbre, ubicat al mateix municipi.

– Roure dels Capellans: A Albanyà (Alt Empordà). Es va netejar de vegetació la zona i es va col·locar un nou cartell.

– Magnòlia del Roquer: Davant l’aparició d’un fong (Armillaria) al tronc de l’arbre, es va dur a terme una cirurgia suau a la part interna dels contraforts per retirar la fusta deteriorada amb una palanca d’aire comprimit. També es va instal·lar un ancoratge preventiu per garantir la subjecció de l’arbre situat a Arbúcies (la Selva).

– Roureda del Parc Nou d’Olot: Es va dur a terme un tractament fitosanitari per eliminar una plaga d’eruga del boix (Cydalima perspectalis).

– Alzina de la Font de Can Massanet: Es va millorar el recolzament d’una de les branques de l’alzina en un suport vertical per evitar possibles caigudes. L’arbre se situa al terme municipal de Vilafant (Alt Empordà).

– Castanyer del Pla de Sant Nicolau: Es va visitar l’exemplar, ubicat a Sant Miquel de Campmajor (Pla de l’Estany), per a planificar actuacions de millora i neteja de l’entorn, que es faran el 2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa