MonPlaneta
La Generalitat estableix els criteris d’autorització de les immersions a les Illes Medes
  • CA
Les illes Medes | Wikimedia Commons (CC)

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya va publicar aquest passat divendres l’Ordre del Departament de Territori i Sostenibilitat que regula el procediment d’autorització dels centres d’immersió per a la gestió d’activitats d’immersió a la zona estrictament protegida de les Illes Medes, que correspon a l’actual Reserva Natural Parcial Marina, i les condicions de la distribució de les llicències d’immersió entre els centres autoritzats. Aquesta regulació dona compliment al mandat que deriva del Pla Rector d’Ús i Gestió d’aquest espai, que va determinar la necessitat de regular el procediment per obtenir l’autorització per a la gestió d’activitats d’immersió que realitzen els centres d’immersió a la zona estrictament protegida en el decurs d’aquest any 2018.

En aquesta línia, l’Ordre estableix el procediment d’autorització dels centres d’immersió per a la gestió d’activitats d’immersió amb i sense mitjans artificials, realitzades a la zona estrictament protegida de les Illes Medes i les condicions de la distribució de les llicències d’immersió entre els centres autoritzats, mitjançant un model regulador que garanteix la conservació de l’espai sobre la base de la ponderació de valors ambientals i, alhora, no resulta limitador de la competència. Cal tenir en compte que la Reserva Natural Parcial és un espai natural que gaudeix d’un dels més alts graus de protecció en atenció als valors especials que van motivar la seva declaració.

El Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter serà l’òrgan encarregat de la instrucció del procediment d’autorització dels centres d’immersió i de la comprovació de la documentació. El procediment per aconseguir autorització s’obrirà cada dos anys i concretament, per al període 2020-2021, el termini de presentació de les sol·licituds es fixa entre l’1 i el 30 de novembre de 2018. Els centres d’immersió podran sol·licitar autorització per a la gestió d’activitats d’immersió amb escafandre autònom i per a la gestió d’activitats d’immersió sense mitjans de respiració artificial. La resolució de les autoritzacions es farà com a màxim als quatre mesos des de la data de finalització del termini de presentació de les sol·licituds, amb una vigència de dos anys naturals, a comptar a partir de l’1 de gener de l’any següent a la data de resolució de l’atorgament.

L’autorització inclourà el detall del nombre total de llicències d’immersió que s’atribueixen al centre d’immersió i de les corresponents a cada zona d’immersió. Aquest nombre serà proporcional a la puntuació obtinguda, en base a criteris de valoració en gran part de caire ambiental. Entre aquests criteris, estan el de disposar d’una certificació ISO, EMAS, OHAS o equivalents, de l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible, disposar personal amb formació sobre espais protegits, treballar amb ratios baixes d’usuaris per guia, estar adherit a diferents programes de bones pràctiques a l’àmbit marí, o participar en projectes de centres de recerca oficials en estudis i treballs de recerca aplicada sobre recuperació d’hàbitats submarins i de les espècies associades, entre altres.

L’Ordre completa el model de gestió adaptativa, definida en el Pla Rector d’Ús i Gestió de les Illes Medes. Per una part, dona opció a totes les empreses interessades en oferir l’activitat d’immersió dins de la Reserva Natural Parcial i –mitjançant una periodicitat de dos anys i la publicació dels criteris de valoració- i es compatible i respectuós amb l’activitat dels particulars, i per una altra, potencia les empreses amb un comportament ambiental més correcte. D’aquesta manera, s’ordena una situació que fa anys que ho requeria afavorint tant la conservació de la natura com el desenvolupament local.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa