MonPlaneta
Generalitat i Diputació es personaran a la causa del robatori de deu tritons del Montseny
  • CA
El tritó del Montseny es troba en perill d’extinció | Wikipedia

La Generalitat i la Diputació de Barcelona es personaran com a acusació particular a la causa contra “l’espoli” d’una desena de tritons del Montseny, “atesa la gravetat dels fets i l’afectació a població d’amfibis amenaçats”. L’executiu català indica que és la primera vegada que es documenta l’espoli a la natura d’individus d’aquesta espècie endèmica del Montseny, del qual se’n comptabilitzen 1.500 membres, que és l’amfibi més amenaçat d’Europa Occidental. Un dels exemplars estava marcat per l’equip de seguiment de l’espècie. Els deu exemplars de tritó s’han trobat entre els centenars d’amfibis descoberts pels Mossos d’Esquadra la matinada de dimecres en un local al barri de Gràcia de Barcelona, alguns dels quals d’espècies protegides.

Des de l’octubre de 2016, la Diputació de Barcelona coordina el projecte Life Tritó Montseny, amb la col·laboració de la Generalitat, de la Diputació de Girona i del Zoo de Barcelona. Tots els socis lamenten “profundament” aquests fets per la gravetat “extrema”, i condemnen qualsevol actuació que posi en perill la conservació de la biodiversitat, com ara el tràfic il·legal d’espècies. També alerten que el comerç i l’intercanvi d’espècies d’amfibis, legal i/o il·legal, ha suposat l’entrada a Catalunya de diverses malalties que actualment són l’amenaça “principal” per a aquest grup. Els fongs quitridis o el ranavirus poden produir extincions massives en poques setmanes “com s’ha demostrat en poblacions de salamandra a Bèlgica i altres llocs del món”.

Cal recordar que els Mossos investiguen l’origen i el destí d’aquest centenar d’amfibis localitzats al local de Gràcia quan la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona van anar-hi per un incendi. En concret hi havia 170 terraris i neveres amb amfibis, entre els quals hi havia diverses espècies de salamandres i tritons, com els del Montseny o els dels Pirineus, els dos en perill d’extinció i dels quals n’està prohibida la tinença i cria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa