MonPlaneta
La Generalitat comença a preparar la cimera catalana pel clima
  • CA
Palau de la Generalitat | QUICO SALLÉS

Catalunya celebrarà una cimera per l’emergència climàtica el 17 de gener i, des de la Generalitat, ja han començat a preparar-se reunint-se amb alguns dels principals agents que hi han de participar. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat i la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, han iniciat avui una ronda de deu reunions amb els diferents ens econòmics, socials, polítics i acadèmics del país. L’objectiu de la cimera és fixar un punt de trobada per traçar un full de ruta, a curt i mig termini, per fer front a les polítiques de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic. El conseller Calvet assegura que “l’emergència no té fronteres, com tampoc en tenen els efectes de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a l’atmosfera”. “El que fem a Catalunya o a Europa incideix en el conjunt planetari”, afirma.

Aquesta mesura, aprovada per l’executiu el passat mes de setembre, busca refermar compromisos per part del Govern, però també per part de la resta d’agents implicats. “La resposta a aquesta emergència obliga a tothom, a les administracions, i per això el Govern de la Generalitat fa un pas endavant, i a tota la ciutadania, èticament i des de la responsabilitat social i intergeneracional”, afirma el conseller. Dues de les deu reunions agendades ja s’han celebrat. Calvet s’ha trobat aquest dijous amb representants del món local i de patronals i sindicats per conèixer quines són les propostes que presenten els diferents col·lectius per afrontar l’emergència climàtica. Aquestes propostes es presentaran durant la cimera del gener que ve, i el conseller insisteix que s’espera que siguin “viables, però quantificables” i que encaixin en l’àmbit de cada actor.

Damià Calvet, amb Marta Subirana a darrere, durant la seva intervenció a la seu de l’ONU | Departament de Territori i Sostenibilitat

Les reunions preparatòries restants es duran a terme des d’ara fins a mitjans de desembre. Els sectors implicats són el financer i d’assegurances; habitatge, construcció, infraestructures i urbanisme; universitats, ensenyament i recerca; turisme, indústria química i aigua; ports i aeroports; riscos i adaptació als riscos; agricultura, alimentació i aigua; automoció i mobilitat; moviments juvenils d’acció climàtica; tercer sector ambiental; i propietat i gestió de mitjans de comunicació. D’aquestes reunions s’espera que en surti un document amb els compromisos que es presentaran a la cimera.

Per la Generalitat, aquesta cimera no és el primer pas de res, sinó una continuació, ja que asseguren que fa anys que es treballa en un pla d’atac a l’emergència climàtica. Recorden, però, que les accions que puguin preveure es veuen limitades per les recents sentències del Tribunal Constitucional. El Govern recorda que els impactes de la crisi climàtica són més que els evidents, i que els seus efectes es reflectiran també sobre l’economia productiva del país, des de l’afectació de moltes infraestructures com a alteracions en les activitats turístiques, agropecuàries o de la indústria en general, per les demandes d’aigua i energia. A banda, lamenten la manca de capacitat legislativa i executiva per impulsar més mesures en àmbits com la transició energètica, industrial i de mobilitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa