MonPlaneta
La Generalitat celebra el Dia Europeu dels Parcs amb desenes d’activitats
Parc Nacional d’Aigüestortes | Departament de Territori i Sostenibilitat

La Generalitat commemora el 24 de maig el Dia Europeu dels Parcs Naturals amb desenes d’activitats als espais naturals de la seva competència, que comencen ja aquest cap de setmana. Aquesta efemèride recorda la creació del primer parc natural a Europa, el 24 de maig de 1909, concretament a Suècia. La Federació EUROPARC, que agrupa 38 països, promou un any més la celebració d’aquest dia, que enguany té per lema “Àrees protegides: Els nostres tresors naturals”.

Les activitats programades amb motiu d’aquesta efemèride en els espais naturals competència de la Generalitat són les següents:

Parc Natural del Delta de l’Ebre

· Descoberta en bicicleta de les basses de l’Encanyissada i la Tancada: S’organitza una excursió de mig dia per a conèixer a fons aquestes basses, situades al marge sud de l’Ebre, les més grans del Delta de l’Ebre. Tindrà lloc dissabte 25, a les 10h a la Casa de Fusta (Bassa de l’Encanyissada).

· Jornada de portes obertes a l’Ecomuseu i a la Casa de Fusta: El mateix dissabte, l’entrada a l’Ecomuseu i la Casa de Fusta serà gratuïta, i s’hi podran visitar les exposicions.

Parc Natural dels Ports

· Senderisme interpretatiu per a conèixer les plantes remeieres a la Vall: Diumenge 26, de 9 a 14h, i dissabte 1 de juny, de 15.30 a 20h, s’organitza un itinerari de dificultat baixa per identificar plantes i explicar els seus usos. El punt de trobada és el Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports al Montsià, a la Sénia.

· Exposició itinerant ‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya’: Fins al 30 de setembre, es pot visitar al Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports a la Terra Alta, a Prat de Comte aquesta mostra itinerant. Ha estat concebuda per la Xarxa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i produïda pel Departament de Cultura. Analitza la interacció dels éssers humans i l’entorn, i destaca la riquesa de l’arquitectura rural i el seu valor en la configuració del paisatge.

Parc Natural de Montsant

· Descoberta de les plantes silvestres de Montsant: Dissabte 25 a les 10h, els participants es trobaran per descobrir les propietats de diverses plantes que creixen al parc, recuperar coneixements dels avantpassats i també la vessant més científica. La jornada inclou una passejada per l’Albarca, on les persones participants descobriran el millor moment del dia, del mes i l’estació per a la recol·lecció i aprendre a identificar les plantes.

Parc Natural del Cadí-Moixeró | Departament de Territori i Sostenibilitat

Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet

· Sortida per les Cent fonts: Diumenge 19 s’organitza un itinerari per espais singulars dins del terme municipal de l’Espluga de Francolí, passant per l’ermita de la Santíssima Trinitat i l’àrea de les Cent fonts, a càrrec de l’historiador i divulgador Antoni Carreras. El lloc de trobada serà a l’aparcament de l’ermita de la Santíssima Trinitat, al terme de l’Espluga de Francolí, a les 9h.

Parc Natural de l’Alt Pirineu

· Ruta naturalista per la passera de Sant Joan: Dissabte 25, s’organitza una sortida apta per a persones amb mobilitat reduïda, de descoberta del Parc Natural de l’Alt Pirineu resseguint la passera de fusta de Sant Joan de l’Erm fins al mirador. La sortida, d’1 km de longitud, tindrà una durada de dues hores aproximadament.

· XV Marxa Popular Vall de Siarb: el parc coorganitza diumenge 26 de maig a Llagunes (Soriguera) aquest recorregut popularamb algunes parades interpretatives sobre el patrimoni natural i cultural del parc. Enguany se centrarà en els empedrats i murs de pedra seca que s’han anat recuperant amb voluntariat juvenil els darrers anys.

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

· Activitats per als infants: Durant el maig i juny s’organitzen visites per a escolars. S’espera que prop de 400 infants de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, Pallars Sobirà i la Val d’Aran participin de diversos itineraris interpretatius i activitats educatives en algunes de les zones més representatives del Parc Nacional com són el planell d’Aigüestortes, l’estany Llong, la cascada de Ratera i l’estany de Sant Maurici coneixent els seus valors.

Parc Natural de les Capçaleres del Ter

· Conferència ‘Els valors geològics de Coma de Vaca’: El dissabte 18 a les 19.30h, el geòleg Miquel Casas i el catedràtic David Serrat impartiran una xerrada per apropar la geologia del Pirineu, el glaciarisme i les empremtes al Ripollès, a la Casa de Núria, a Queralbs.

· Sortida interpretativa ‘Almesqueres, musaranyes d’aigua i llúdrigues al riu Rigart’: Dissabte 1 de juny, a les 10h, el parc organitza una sortida, amb el suport del Centre d’Educació Ambiental Alt Ter, per descobrir diversos mamífers semiaquàtics que es poden trobar a l’entorn del parc, dins del projecte ‘supervivents dels nostres rius’. El punt de trobada serà l’Alberg Pere Figuera de Planoles.

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

· Visita guiada del Cortalet a l’Observatori de Senillosa: Des del Centre de visitants del Cortalet, dissabte 25 a les 11h, les persones interessades podran gaudir d’una visita gratuïta de dues hores i mitja aproximadament, per observar la fauna i flora de l’entorn.

Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter

· Tres activitats amb el mar com a protagonista: El parc organitza dissabte 25, conjuntament amb les empreses acreditades amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, tres activitats amb el lema ‘El mar, el nostre tresor’: Caminada de l’Escala a l’Estartit pel camí de ronda (10km) i tornada en vaixell amb esmorzar inclòs; neteja submarina a la reserva marina de les illes Medes; sortida en caiac a la costa del Montgrí i neteja de plàstics en superfície.

Parc Natural del Cap de Creus

· Descoberta del medi marí: Durant el maig i juny s’organitzen activitats i visites per a escolars i grups d’adults, tant al medi terrestre com al marí, per descobrir les espècies més emblemàtiques de flora i fauna i els diferents ecosistemes. Fins al moment hi ha unes 1.050 persones inscrites a les diferents activitats que s’ofereixen tant entre setmana com durant els caps de setmana.

Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera

· La Festa de la Tortuga: Dimarts 28 de maig s’organitza una jornada sobre la tortuga mediterrània amb escolars, amb una participació prevista de prop de 200 infants dels municipis de la Jonquera i Garriguella. Es faran visites guiades al Centre de Reproducció de Tortugues a Garriguella, per conèixer la problemàtica i els reptes que afronta aquesta espècie.

Parc Natural del Cadí-Moixeró

· Curs de fauna ‘Els necròfags d’Europa’: El naturalista Àngel Bonada, serà l’encarregat d’impartir aquest curs per endinsar-se a 4 espècies de voltor d’Europa presents als Pirineus. Les sessions teòriques tindran lloc dissabte 25, mentre que diumenge 26 es farà una sortida de camp. El curs s’organitza en col·laboració amb Taigà, natura als Pirineus i Ajuntament de Bellver de Cerdanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa