MonPlaneta
Gener va ser excepcionalment plujós a gran part del país
  • CA
Els paraigües de Terrassa no resisteixen el temporal Glòria | Cristóbal Castro

El mes de gener va començar amb un potent bloqueig anticiclònic a Europa, amb una pressió en superfície molt elevada en el seu centre. Aquesta configuració va provocar una atmosfera estable, sent la boira el fenomen meteorològic més destacat a les planes i depressions de l’interior de Catalunya, especialment a la depressió de l’Ebre, persistent i, a vegades gebradora, afectant aquestes zones els primers vint dies del mes de gener. El mes es pot qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a les parts més elevades del Pirineu i Prepirineu central. En canvi, a la depressió de l’Ebre ha estat normal o fred. El bloqueig anticiclònic que va patir el territori durant gran part del mes amb inversions tèrmiques i la formació de boira, persistent a la depressió de l’Ebre, expliquen la distribució de l’anomalia de temperatura del mes de gener.

Durant els primers divuit dies del mes de gener la precipitació va ser inexistent com a conseqüència de la configuració anticiclònica persistent, amb uns pocs mil·límetres mesurats a les planes i depressions de l’interior de Catalunya per efecte de la boira. Per tant, la distribució de les excepcionals anomalies de precipitació registrades han estat marcades per la llevantada que es va originar a partir de la depressió Glòria que va afectar el Principat entre els dies 19 i 23. La precipitació acumulada ha multiplicat la mitjana climàtica de gener, un dels més secs de l’any en alguns sectors del país, fins al punt que a l’Alta Garrotxa s’hi ha arribat a recollir gairebé 10 vegades el valor mitjà. Ha estat el gener més plujós de les últimes dècades i per trobar-ne un de comparable cal retrocedir com a mínim fins al 1996. Anteriorment, un altre gener també extraordinàriament plujós va ser el de 1979.

Temporal a Catalunya | Protecció Civil

Al llarg del mes, una àrea d’altes pressions es va traslladar cap al nord fins que el dia 19 va quedar centrada a la zona del mar del Nord i va assolir una pressió màxima de 1050 hPa. Aquesta situació va afavorir l’entrada a l’àrea mediterrània d’una pertorbació freda que en superfície es va anar aprofundint provocant un flux càlid i humit del sud-est. El dia 19 aquesta configuració atmosfèrica estava perfectament definida i la baixa associada va rebre el nom de Glòria. Va provocar un temporal de llevant molt dur a tot el vessant mediterrani de la península Ibèrica amb destrosses generalitzades, especialment al front marítim, i diverses morts. A Catalunya han estat quatre les víctimes mortals, i molt quantiosos els danys materials. Aquesta situació gairebé inèdita en un gener va acabar amb el bloqueig anticiclònic que havia estat persistent. El pas d’un sistema frontal atlàntic, a més, va afectar el Principat els dies 25 i 26 de gener, destacant els 15,3 mm de Vilanova del Vallès (el Vallès Oriental).

El restaurant La cova del congre de Tossa de Mar després del temporal Gloria | ACN

Entre el diumenge 19 i el dijous 23 de gener de 2020 les acumulacions de precipitació van ser de fins a 500 mm, 150 cm de neu nova als cims del Ripollès, una ventada general i persistent, i sobretot un temporal marítim que en alguns casos no té precedents. Al llarg de l’episodi es van produir acumulacions de precipitació molt destacables, localitzades sobretot a sectors del prelitoral i del Pirineu oriental, però la precipitació va ser molt important arreu del país, totalment excepcionals al mes de gener. Concretament, 71 de les 96 estacions de la XEMA que tenen més de 20 anys de dades van mesurar la seva precipitació diària més important en un mes de gener.

Al llarg del temporal, el vent de llevant i gregal va bufar amb molta força arreu del país, sobretot els dies 20 i 21 de gener, amb ratxes de gregal superiors als 70 km/h a gran part del país. el factor més destacat de la ventada va ser la seva persistència, fins al punt que el dimarts 21 va ser el dia amb una velocitat mitjana del vent més alta al conjunt del país com a mínim dels últims 10 anys. El temporal marítim va ser un dels aspectes més destacats de l’episodi, ja que es va observar mar brava amb onades extraordinàries de 5 a 7 m a la costa catalana durant dos dies sencers (20 i 21), provocant una afectació generalitzada a tot el litoral, en molts casos amb danys sense precedents en les últimes dècades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa