MonPlaneta
La Fundació Ellen MacArthur destaca la feina del Govern en economia circular i reducció de plàstics
Reunió del Consell Executiu
Reunió del Consell Executiu | ACN

!--akiadsense-->

El primer informe de progrés que acaba de publicar la Fundació Ellen MacArthur sobre els costos ambientals i econòmics de la contaminació per plàstics destaca les iniciatives del Govern de Catalunya, entre 200 empreses i governs de tot el món, per fomentar la reducció del plàstic d’un sol ús, augmentar la sensibilització de la ciutadania i incentivar el consum dels materials reciclats. El compromís, que impulsa la fundació en col·laboració amb el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, se centra a ajudar a eliminar la contaminació per plàstics a escala global. Un compromís que han signat més de 350 empreses i governs de tot el món per eliminar els envasos innecessaris o d’un sol ús i per innovar per garantir-ne la reutilització o el reciclat.

El document destaca les accions que ha engegat Catalunya per eliminar el problema del sobreembalatge i de l’ús excessiu del plàstic, com les línies de subvenció per a projectes d’economia circular i recerca, o els ajuts per incentivar projectes d’economia circular per a projectes empresarials d’R+D relacionats amb la generació i la gestió dels residus que comportin, entre d’altres, nous processos o la millora tecnològica dels ja existents i que en permetin la recuperació de recursos. També menciona el Premi Catalunya d’Ecodisseny. Paral·lelament, l’informe es refereix a la promoció catalana dels models de reducció del plàstic d’un sol ús a través de línies de subvenció en l’àmbit de la prevenció, la preparació per a la reutilització i el foment de la recollida selectiva, i els esdeveniments que ha programat la Generalitat al voltant d’aquesta problemàtica, com la Setmana de la Prevenció de Residus, amb un dia temàtic dedicat als residus d’envasos, i l’adhesió a la campanya “Let’s clean up Europe!”.

L'equip del projecte, en un punt d'informació instal·lat al municipi.
L’equip del projecte CERES, en un punt d’informació instal·lat al municipi. | Agència de Residus de Catalunya

!--akiadsense-->

La Fundació Ellen MacArthur destaca accions com ara el projecte CERES, una prova pilot de substitució de les bosses de plàstic d’un sol ús –de caixa i de secció– per bosses compostables a tots els establiments de la Seu d’Urgell. Una iniciativa d’un any de durada i de la que ahir mateix es van presentar els resultats. Finalment, posa en valor que l’Agència de Residus de Catalunya hagi establert línies específiques de subvencions per ajudar la indústria a augmentar el consum de materials reciclats a través de projectes de recerca o projectes de demostració i proves pilot. Una part important dels fons que doten aquestes actuacions provenen del cànon sobre abocadors i incineració establert a Catalunya des del 2004 per a residus municipals i des de 2014 per a residus industrials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa