MonPlaneta
Front comú per demanar a la UE que prohibeixi l’ús d’insecticides per salvar les abelles
  • CA

Prop de 80 organitzacions europees s’han unit per exigir a la UE que prohibeixi del tot i de forma urgent, tres insecticides neonicotinoides altament tòxics per les abelles: imidacloprid, clotiadina i tiametoxam.

La Coalició per Salvar les Abelles, que ha nascut oficialment aquesta setmana, està formada per associacions d’apicultura, organitzacions ecologistes, agrícoles i científiques de la major part d’Europa.

El mes de desembre de 2013, la Comissió Europea, va restringir l’ús d’aquests insecticides. Quatre anys després de la prohibició parcial, nous descobriments científics confirmen que aquestes restriccions no són suficients.

Aquest dimarts i dimecres 12 i 13 de desembre es tornarà a discutir a Brussel·les una proposta de la Comissió per ampliar la prohibició a tots els cultius a l’aire lliure i és possible que es demani als Estats membres que la votin.

Regmen Units, Irlanda i França han assenyalat que donaran suport a una prohibició més estricta, però la resta encara no s’han pronunciat.

La proposta de la Comissió sorgeix després de les conclusions de l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària que va assegurar que l’ús de neonicotinòides suposa un risc per les abelles en tots els cultius a l’aire lliure, no només en aquells que són atractius per aquests insectes.

Diversos estudis recents també han mostrat que, en algunes ocasions, l’aigua i les flors silvestres contenen neonicotinòides, el que pot suposar una amenaça per diverses espècies i pel medi ambient en general.

La Coalició demanarà a tots els Estats membres de la UE que votin a favor de la prohibició total d’aquestes substàncies, fins i tot en hivernacles, ja que aquestes instal·lacions no són sistemes tancats i no impedeixen les fuites i la contaminació ambiental.

A més a més aquesta Coalición exigirà que s’avaluin la resta de plaguicides químics per determinar el seu impacte en les abelles, per tal que es puguin prendre les mesures oportunes.

La importància de les abelles

En aquests reportatge, relatàvem la importància d’aquests insectes per l’equilibri natural, i el perill que suposa la seva desaparició per l’alimentació mundial. I l’investigador Jordi Bosch destacava a Món Planeta la importància de les noves normatives europees per preservar les abelles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa