MonPlaneta
Fridays for Future: “La gent s’està adonant que es pot viure consumint menys”
Abel Ruiz, portaveu de Fridays for Future | ACN

El moviment estudiantil ‘Fridays for Future’ contra el canvi climàtic considera que el confinament pel coronavirus està fent “obrir els ulls” a la ciutadania sobre el fet que “es pot viure consumint i viatjant menys”. Així ho explica el portaveu de l’entitat a Barcelona, Abel Ruiz, que en declaracions a l’ACN apunta que també “és una oportunitat per recuperar les relacions entre les persones” i “tornar a fer una societat amb nous espais de convivència veïnal”.

L’entitat inspirada en l’activista sueca Greta Thunberg ha traslladat la seva lluita a internet amb seminaris amb experts, participant els divendres en la iniciativa #ClimateStrikeOnline de publicar fotos a les xarxes socials i pensant noves estratègies de futur. “Estem veient que amb menys coses podem viure de la mateixa manera”, explica Ruiz. “Amb menys quantitat de cotxes, menys viatges amb avions, menys consumisme, vivim igual de bé i en una setmana s’ha renovat tot el tema mediambiental amb una millora de la qualitat de l’aire, la fauna i la flora”, ha considerat. La societat serà millor després del confinament, assegura l’activista. Exposa que són “optimistes” respecte a la sensibilització de la ciutadania. Considera que després del confinament “no hi haurà una tornada a la normalitat, sinó una oportunitat per fer obrir els ulls, ja que abans d’aquesta pandèmia ja estàvem en una altra crisi, patint la crisi climàtica que encara segueix i serà la propera en arribar”.

Estan satisfets amb la interrupció total de les activitats productives no essencials que han dut a terme executius com l’espanyol, però reclamen també un “pla de xoc social” perquè consideren que “s’estan deixant de banda” problemàtiques com l’habitatge o la situació de les residències. “Estem accentuant molt més aquesta part del pla de xoc social amb diversos moviments i col·lectius”, assegura. Ja no fan vagues ni manifestacions als carrers, però Fridays for Future no ha aturat l’activitat. Ruiz explica que es segueixen reunint per videoconferència, fan formacions internes amb altres col·lectius, es troben per reflexionar sobre com afrontar la crisi i els divendres participen en la iniciativa #ClimateStrikeOnline publicant fotos a les xarxes socials. “També estem reflexionant sobre com afrontem com a moviment aquesta crisi que ens ve a totes i pensant estratègies per fer obrir als ulls sobre el fet que aquesta crisi no és sanitària sinó transversal, la crisi climàtica seguirà després i és de gran importància aprofitar aquest temps per pensar”, indica. “Hem d’escollir una mica què volem, viure en un sistema econòmic que ens impulsa i ens mata o defensar la vida i l’ecosistema?”, ha reblat.

L’activista també defensa que la situació de confinament, encara que pugui semblar contradictori, està “millorant la connexió amb les persones properes”. Sosté que “la crisi climàtica no és només ambiental, també és de valors”, i que aquests moments poden ser “fonamentals” per recuperar “aquesta relació veïnal tant nostra que s’estava perdent” i “pensar també quina relació nosaltres tenim amb la natura que estem veient que en una setmana de parada econòmica ha reviscut”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa