MonPlaneta
Fotografien per primer cop en 30 anys una espècie de cèrvol minúscul que es creia extingit
  • CA

Per primera vegada en tres dècades, els tràguls del Vietnam, uns petits animals de la mida aproximada d’un conill però amb aspecte de cèrvol, han estat fotografiats en estat salvatge al sud del país, donant una gran alegria als molts científics i conservacionistes que estaven pràcticament convençuts que l’espècie s’havia extingit. Des de fa més de 25 anys, quan un equip d’investigadors russos i vietnamites van aconseguir-ne un exemplar mort d’un caçador furtiu, que no se n’havia vist cap més. A la zona on s’han obtingut les imatges, però, és habitual la caça amb trampes, cosa que amenaça la seva supervivència.

El redescobriment d’aquesta espècie i de les condicions en què es troba el seu hàbitat, que han estat fet públics en un article publicat a la revista ‘Nature Ecology & Evolution’, ha posat en marxa la maquinària per aconseguir que no desaparegui de debò. Fins ara, es pensava que els tràguls del Vietnam havien desaparegut a causa de la destrucció del seu hàbitat i de la caça intensiva a què havien estat sotmesos mitjançant trampes. Després de parlar amb alguns habitants i guàrdies forestals de la ciutat costanera de Nha Trang, però, un equip d’investigadors va posar trampes fotogràfiques durant cinc mesos a les àrees on els havien explicat que havien vist aquests animals. L’operació va concloure amb 275 fotografies d’aquest petit mamífer, i una segona experiència semblant va resultar en gairebé 2.000 imatges de tràguls del Vietnam.

Diverses de les imatges obtingudes del tràgul del Vietnam | Nature Ecology & Evolution

L’espècie va ser descoberta el 1910, justament a Nha Trang, però són animals tímids i solitaris i, fins i tot aleshores, resultaven molt difícils de trobar. De fet, des d’aquella ocasió fins l’any 1990, quan se’n va confiscar un exemplar mort d’un caçador furtiu, no se n’havia sabut mai més res. L’espècie, de fet, és pràcticament un misteri per a la comunitat científica, i saber-ne més coses seria la millor manera de protegir-la de la desaparició. La majoria de trampes fotogràfiques col·locades durant anys al sud del Vietnam, però, no havien tingut èxit. Ara, conèixer una regió on se sap que hi ha exemplars d’aquest animal tan peculiar podria ajudar a conèixer-los i protegir-los perquè puguin continuar ocults de nosaltres però vius. De fet, no se’n sap quants en queden: la població fotografiada tant podria ser el darrer grup que queda amb vida com un de molts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa