MonPlaneta
Les forces armades dels Estats Units contribueixen més al canvi climàtic que molts països
  • CA
El portaavions George H.W. Bush sortint del port de Cartagena, Múrcia | Marina dels Estats Units

Les forces armades dels Estats Units tenen una petjada de carboni enorme i, si es combatés, podria tenir un efecte perceptible en els esforços globals per frenar el canvi climàtic, segons afirma un estudi elaborat per experts de les universitats de Durham i Lancaster, a Anglaterra. A un article publicat a la revista ‘Transactions of the Institute of British Geographers’, els responsables del treball arriben a afirmar que els militars nord-americans consumeixen més combustible i emeten més diòxid de carboni que la majoria de països del món. Tot i que normalment el recompte d’emissions de gasos d’efecte hivernacle es centra en la producció d’energia per a ús civil i el consum d’hidrocarburs, aquest estudi s’ha fixat en part de l’impacte de les forces armades estatunidenques en el canvi climàtic analitzant els seves cadenes de subministrament globals.

Si l’Exèrcit, la Marina i les Forces Aèries dels Estats Units fossin un país, serien el 47è emissor de gasos d’efecte hivernacle del món tenint en compte només el combustible que consumeixen. De fet, són el primer consumidor institucional d’hidrocarburs del món, una situació que podria no canviar durant molt de temps perquè depèn dels avions i bucs de guerra que té actualment i està immersos en operacions arreu del món. Aquest estudi arriba en un moment en què els militars nord-americans s’estan preparant pels efectes del canvi climàtic, tant a les seves línies de subministrament com a la seva infraestructura de seguretat, però on no sembla que hi hagi cap acció per limitar la seva pròpia contribució a aquest tot i ser-ne un actor més que destacat.

La coberta del portaavions nord-americà USS Enterprise | Comandament Europeu dels Estats Units

El treball per aconseguir aquest càlcul va començar a l’Agència de Logística de Defensa – Energia, una subagència del govern nord-americà pràcticament desconeguda però que és el primer punt de compra de combustible per a les institucions militars del país, un actor important en el mercat mundial del petroli i que proveeix energia a totes les seves operacions, de les bases als mateixos Estats Units fins a l’Afganistan. Apagar aquesta enorme màquina d’emissions, doncs, seria un pas importantíssim. Només el 2017, les forces armades nord-americanes van comprar uns 270.000 barrils de petroli i van emetre unes 25.000 quilotones de CO2 cada dia. Si la despesa anual en combustible dels Marines va ser de 36 milions de dòlars, l’Exèrcit en va gastar 947 milions, la Marina 2.800 milions i les Forces Aèries 4.900 milions. Aquestes dades col·loquen els militars nord-americans entre el Perú i Portugal a la llista mundial de compradors de combustible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa