MonPlaneta
El forat negre del centre de la Via Làctia expulsa una estrella de la galàxia

Un equip d’astrònoms de la Universitat Nacional Australiana ha descobert una estrella que està viatjant a través de la nostre galàxia a una velocitat que supera els 1.700km/s i que, d’aquí uns 100 milions d’anys, haurà abandonat la Via Làctia per no tornar-hi mai més. L’explicació, segons els resultats que seran publicats properament a la revista ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’ però que ja es poden consultar a Internet, és l’estrella ha estat “expulsada” pel forat negre supermassiu que hi ha al centre de la galàxia, Sagitari A. Els científics van descobrir l’origen de l’estrella reconstruint la seva trajectòria i arribant a la conclusió que provenia del centre de la Via Làctia.

L’explicació més probable, i que confirma una predicció feta fa trenta anys, és que l’estrella formava part d’un sistema binari que es va apropar massa al forat negre. En capturar-ne una sota la seva atracció, Sagitari A també va expulsar l’altra a una velocitat que és unes deu vegades més gran que la de qualsevol altre objecte de la galàxia.

Això, segons els càlculs, va tenir lloc fa uns cinc milions d’anys, i l’estrella, ara mateix, es troba a uns 29.000 anys-llum del nostre planeta. L’objectiu dels astrònoms és continuar monitoritzant-ne la velocitat i la trajectòria amb l’ajut del satèl·lit Gaia de l’Agència Espacial Europea, que té com a missió elaborar el mapa més acurat de la Via Làctia que s’ha fet mai fins ara.

El més destacat d’aquesta estrella, a més de la seva velocitat, és la certesa que prové del centre de la Via Làctia, cosa que ha permès considerar-la una prova de l’anomenat “mecanisme de Hills”, una teoria que explica com un forat negre supermassiu pot expulsar estrelles a velocitats molt altes.

No se sap com d’habitual és que aquestes circumstàncies es donin, però podria ser cada uns quants centenars de milers d’anys. El pas d’aquestes estrelles molt més a prop de nosaltres d’on eren originalment pot ser molt útil per conèixer la composició i les característiques dels astres que es formen al centre de la Via Làctia, una tasca que, d’altra manera, seria molt difícil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa