MonPlaneta
Un forat gegantí sota una glacera antàrtica alarma la comunitat científica
La glacera de Thwaites
La glacera de Thwaites | NASA / OIB / Jeremy Harbeck

!--akiadsense-->

Un equip de científics de la NASA ha localitzat una cavitat enorme sota la glacera de Thwaites, a l’Antàrtida Occidental, i que continua creixent molt ràpidament. Tot i que els investigadors esperaven trobar alguns forats entre el gel i el llit de roca sogre el qual llisca la glacera, i estudiar l’aigua de l’oceà que s’hi filtra i com aquesta fon el gel de la glacera, el que han trobat és un espai on, durant els darrers tres anys, s’han fos aproximadament 14.000 milions de tones de gel.

La descoberta, publicada a la revista ‘Science Advances’, s’ha fet gràcies al radar de l’Operació IceBridge de l’agència espacial nord-americana, que des de 2010 que estudia la connexió entre el canvi climàtic i els casquets polars. Les dades es van combinar amb d’atres recollides per radars espacials italians i alemanys per saber exactament de quina manera es desplaça el gel de la part inferior de la glacera, i es va descobrir l’existència d’un forat que mesura, aproximadament, uns 10 quilòmetres de llarg i uns 300 metres de fondària.

Una cavitat d’aquesta mida sota el gel és, evidentment, molt preocupant. Quan una glacera perd pes, llisca sobre la terra on abans es trobava fixada. En el cas de les polars, això les exposa més a l’aigua del mar que, com que té una temperatura més alta, les fon. En el cas de la glacera de Thwaites, considerada responsable del 4% de la pujada del nivell del mar a tot el món, té prou gel com perquè, si es fongués completament, les aigües pugin 65 centímetres.

El pitjor, però, no és això, sinó que Thwaites serveix com a mur de contenció d’una sèrie de glaceres veïnes que, si es fonguessin, farien que el nivell del mar pugés gairebé dos metres i mig més… un fet que els models informàtics calculen que podria passar d’aquí 50-100 anys. L’amenaça per les ciutats costaneres de tot el planeta, per tant, és molt gran.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ... a febrer 05, 2019 | 14:02
    ... febrer 05, 2019 | 14:02
    VInga Mare Terra! Ofega la supèrbia humana!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa