MonPlaneta
Florida alliberarà 750 milions de mosquits modificats genèticament

Les autoritats de l’estat nord-americà de Florida han aprovat, en una mesura sense precedents, l’alliberament de 750 milions de mosquits modificats genèticament perquè ajudin a reduir la població d’aquests insectes. En concret, els mosquits que s’alliberaran són de l’espècie Aedes aegypti, vector de transmissió del Zika, el dengue, el chikunguya o la febre groga i, per tant, una espècie molt perillosa per a la salut dels humans. Segons el pla, els mosquits començaran a alliberar-se als Keys de Florida el 2021 i durant un període de dos anys i corresponen a la varietat modificada OX5034, desenvolupada per la companya britànica Oxitec i que, el maig d’aquest mateix any, va rebre l’autorització de les autoritats nord-americanes per produir i comercialitzar els mosquits.

És ben sabut que qui pica als humans són les femelles de mosquit, ja que necessiten sang per alimentar-se i produir els ous. Els mascles, en canvi, s’alimenten de nèctar i no suposen cap problema ni per a nosaltres ni per a cap altre animal. Així doncs, s’alliberaran 750 milions de mascles modificats genèticament amb una proteïna que, quan és a l’ADN de les femelles, els provoca la mort abans no arribin a la maduresa i comencin a picar. Així, si els mascles d’OX5034 comencen a reproduir-se amb les femelles d’Aedes aegypti, la seva descendència seran femelles que no arribaran a l’edat adulta i mascles sans que transmetran el gen modificat, cosa que s’espera que faci caure dràsticament la població de mosquits.

Aquesta mesura, és clar, ha causat grans protestes per part dels ecologistes, alguns dels quals han advertit que les conseqüències d’aquest pla poden ser completament inesperades com, per exemple, que es creï una raça híbrida de mosquits que sigui més resistent als insecticides que els actuals. Un grup fins i tot ha titllat l’operació d'”experiment de Jurassic Park”. Una campanya a Change.org ha recollit 240.000 signatures oposant-se al que consideren l’ús de territori nord-americà com a “camp de proves per a bitxos mutants”. Oxitec, però, afirma que no hi ha cap risc per als humans ni per al medi ambient, aportant una sèrie d’estudis governamentals que hi confirmen i, també, els experiments fets a altres indrets del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa