MonPlaneta
La fiscalia es querella contra una distribuïdora elèctrica per centenars de morts d’ocells protegits
Un voltor mort electrocutat a Rupit
Un voltor mort electrocutat a Rupit | Agents Rurals

!--akiadsense-->

La Fiscalia de Medi Ambient de Barcelona ha presentat una querella contra ERD, una companyia de distribució elèctrica, i sis dels seus dirigents per delictes contra el medi ambient i la protecció de la fauna per l’electrocució de centenars d’ocells silvestres i rapinyaires protegits en les torres i línies elèctriques aèries de diverses comarques. El fiscal recrimina als responsables de l’empresa no modificar ni protegir les desenes de línies aèries perilloses per a les aus, tot i els requeriments de la pròpia fiscalia i les advertències dels Agents Rurals. La querella ja ha estat admesa a tràmit pel jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Vic.

Del 2018 al 2020 els Agents Rurals han documentat la mort per electrocució d’almenys 255 ocells protegits en torres elèctriques i conduccions sense protecció propietat de l’empresa a Osona: 173 cigonyes, 12 voltors lleonats, set aligots, set àguiles marcenques, quatre astors, tres ducs, dos falcons pelegrins i dos xoriguers comuns. Al Baix Llobregat, a l’Alt Penedès i al Garraf també es van trobar desenes d’ocells morts del 2013 al 2019, en concret a Abrera, a Sant Martí Sarroca, a Vilanova i la Geltrú i a Sant Pere de Ribes, respectivament, i altres anteriorment. El ministeri fiscal explica que el 2012 i el 2013 el DOGC ja va publicar el llistat de 1.149 suports elèctrics que s’havien de modificar per protegir l’avifauna, distribuïts en quatre fases de prioritat. L’empresa va presentar el juny del 2013 a la Generalitat un projecte per adaptar línies aèries de mitjana tensió, tot i que el condicionava a les subvencions que pogués rebre del Ministeri de Medi Ambient, cosa que ja vulnerava la legislació vigent.

Torre elèctrica amb ponts fluixos i un exemplar d'aligot mort al Montsià
Torre elèctrica amb ponts fluixos i un exemplar d’aligot mort al Montsià | Agents Rurals

!--akiadsense-->

Des d’agost del 2014 la Generalitat havia enviat a l’empresa diversos escrits reclamant la modificació d’algunes línies. L’abril del 2106 la companyia només havia corregit 5 dels 483 suports perillosos referenciats en el requeriment de dos anys abans. L’abril del 2018 l’empresa encara no havia corregit cap de les línies ni trams afectats, i només havia corregit 68 torres, 26 de les quals no apareixien en cap dels llistats de la Generalitat, però sí que havien estat reclamades pels Agents Rurals perquè s’hi havien electrocutat almenys dos ocells. A més, algunes correccions no van ser eficients ni han eliminat el risc d’electrocució ja que no es van aïllar moltes de les línies aèries. A principis d’agost del 2018 van morir 72 de les 700 cigonyes blanques que hi havia a la part nord d’Osona per electrocució. Posteriorment es van anar trobant altres exemplars puntualment en torres de la zona. Tots els incidents van ser comunicats a l’empresa, que no va actuar fins molts mesos més tard. L’agost del 2018 es va trobar un corb electrocutat a Sant Bartomeu del Grau (Osona) i el febrer del 2020 un voltor comú a la mateixa zona. A Vic es va trobar un aligot el novembre del 2020 i dues cornelles el juliol del 2018. Durant el 2019 van morir electrocutades almenys 49 cigonyes a Osona i el 2020 ho van fer 44.

Cigonya rescatada pels Agents Rurals a Sant Jaume d'Enveja (Montsià)
Cigonya rescatada pels Agents Rurals a Sant Jaume d’Enveja (Montsià) | Agents Rurals

!--akiadsense-->

Per tot això, la fiscalia creu que els querellats, dos administradors fins el 2018, els dos substituts des del 2018 i els dos directors d’explotació de la xarxa de mitjana i baixa tensió de Catalunya Est i Catalunya Oest, han comès un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, i un delicte continuat contra la protecció de la fauna, incomplint legislació europea, espanyola i catalana sobre el medi ambient i la distribució elèctrica. El ministeri públic demana que s’aportin a la causa diversos atestats dels Agents Rurals relacionats amb la mort d’ocells silvestres i rapinyaires de les comarques de Barcelona, com Osona, Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf del 2018 al 2020, així com diligències policials del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil. També demana que s’aportin les denúncies de les ONG SEO/Birdlife i Adensva i els advertiments i expedients sancionadors que la Generalitat i la pròpia fiscalia van fer a l’empresa des del 2012 perquè canviés les línies elèctriques, així com el conveni signat l’agost passat entre Govern i companyia per millorar-les. La fiscalia també reclama que l’empresa aporti la comptabilitat del 2015 al 2020 i el seu programa de ‘compliance penal’ on es contempli la prevenció d’electrocució d’aus. Per últim, demana un informe tècnic a l’Institut Català d’Ornitologia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa