MonPlaneta
Els filtres dels aires condicionats poden protegir-nos del COVID-19?
  • CA

Els filtres de partícules més eficients del mercat, que podrien instal·lar-se als aires condicionats, tenen la capacitat de capturar el SARS-CoV-2 i, per tant, de reduir-ne molt la transmissió als centres comercials i altres edificis molt concorreguts però, també, als blocs de pisos i fins i tot a dins de les nostres llars. Així ho afirma el doctor Joseph Gardner Allen en un article, publicat a la web de la cadena nord-americana CNN, on emfatitza que “els edificis saludables haurien de ser la primera línia de defensa” contra el COVID-19. Allen, de fet, va ser un dels 241 científics que va enviar una carta oberta a diverses agències de salut del món, inclosa la OMS, demanant canvis en les recomanacions sanitàries per evitar la transmissió del virus tenint en compte que la via aèria és una de les formes més comunes com s’encomana la malaltia.

Rentar-se les mans, mantenir la distància social i dur mascareta són precaucions correctes però que, molt probablement, no són suficients del tot. Tot i això, no es pot ignorar que la possibilitat que petites gotetes que contenen el virus s’escapin de la boca o el nas d’algú infectat en qualsevol moment i vagin a parar a l’aire. Tot i que la perspectiva del contagi aeri a distància pot resultar preocupant i pugui ser un tant per cent petit dels casos totals, un dels autors de la carta, el doctor Donald Milton, creu que s’ha de tenir molt en compte i prendre mesures perquè els edificis siguin tan segurs com sigui possible en aquest sentit. Especialment tenint en compte que, com indiquen alguns estudis, el coronavirus podria sobreviure a l’aire, esperant trobar un nou hoste, fins a tres hores. A més, cal tenir en compte com les mascaretes, en el context actual, es posen i es treuen constantment i, per tant, comptar amb un bon sistema de ventilació i filtrat pot ser un element més, qui sap si molt important, a l’hora d’aturar la propagació de la malaltia.

El problema, és clar, és que els filtres amb els valors MERV (valor mínim d’eficiència) més alts no només són més cars sinó que poden resultar complicats de col·locar en alguns aparells d’aire condicionat perquè, en aturar més partícules, fan més difícil fer passar l’aire i requereixen una potència més alta i una despesa energètica superior. Tot i això, alguns experts recomanen que l’ús d’aquests filtres es faci obligatori als edificis públics per evitar que, en trobar-se grans quantitats de persones juntes, es produeixi un brot massiu de contagis, una possibilitat que es redueix com més estrictament complim les mesures de seguretat però que, afirmen, no cal oblidar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa