MonPlaneta
Un filtre barat i alimentat amb energia solar elimina el plom i altres contaminants de l’aigua
  • CA
El nou filtre d'aigua desenvolupat a la Universitat de Princeton
El nou filtre d’aigua desenvolupat a la Universitat de Princeton | Universitat de Princeton

Un nou invent que fa servir l’energia solar per purificar l’aigua podria ser un invent revolucionari per aconseguir aigua potable a poblacions on la distribució d’aquest bé imprescindible no arriba. Amb una forma semblant a la d’una esponja, i inspirada en el peix globus, absorbeix l’aigua però deixa tots els contaminants, com el plom o els hidrocarburs, a l’exterior. Per recollir l’aigua filtrada, només cal posar-la al sol. Aquest aparell tan sorprenent, desenvolupat a la Universitat de Princeton, als Estats Units, ha estat descrit en un article a la revista ‘Advanced Materials’, on s’explica com els peixos globus s’inflen d’aigua quan estan en perill i la deixen anar quan ha passat. A més, també explica en detall com aquest nou invent, que funciona amb una energia gratuïta com la solar, a més està fabricat amb materials de baix cost i que no són tòxics, fent-lo alhora eficient i sostenible i, per si això fos poc, es podria construir a petita escala, per a una llar, o per proveïr d’aigua tota una localitat, amb la ràtio més alta de purificació d’aigua que s’ha aconseguit mai amb una tecnologia passiva com aquesta.

El nou filtre d'aigua desenvolupat a la Universitat de Princeton
El nou filtre d’aigua desenvolupat a la Universitat de Princeton | Universitat de Princeton

Posant-lo en una font d’aigua a la tarda i deixant-lo al sol l’endemà, es podria aconseguir l’aigua neta per a tot el dia, sense petroli, metalls pesants i, fins i tot, sense microorganismes com ara els llevats. A les proves, els seus desenvolupadors van comprovar que el gel manté la seva capacitat de filtrar aigua durant com a mínim deu cicles d’omplir-se i buidar-se sense que la seva eficàcia baixi, indicant que té una capacitat prou alta de reutilització. En una prova al campus de la mateixa universitat, un dels seus inventors va posar el gel a l’aigua no potable d’un llac, que es trobava a 25ºC. Al cap d’una hora, va treure el gel i el va posar damunt d’un envàs, que va anar recollint l’aigua neta que queia al seu interior a mesura que s’escalfava.

Aquest filtre, molt més eficient que els desenvolupats fins ara, no necessita la llum del sol per evaporar-la, ni tampoc electricitat per bombejar-la, i els filtres passius basats en la gravetat fan servir filtres que han de ser canviats sovint. Aquí només hi ha un gel que canvia amb la temperatura, passant de ser una esponja a un material sense porus que l’expulsa del seu interior, gràcies a una estructura molecular molt innovadora. Ara, l’equip que ha desenvolupat aquest filtre està mirant de posar-la a disposició de la població.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa