MonPlaneta
“Fes-lo nou de nou”, nova campanya de foment de la reutilització i la reducció de residus
  • CA
Una de les imatges de la nova campanya de reducció de residus de l’ARC | Agència de Residus de Catalunya

L’Agència de Residus de Catalunya va posar en marxa, aquest divendres passat, una campanya informativa a favor de la reparació i la reutilització d’objectes per prevenir que arribin a ser residus. “Fes-lo nou de nou” durarà cinc setmanes i es difondrà a través de televisió, ràdio, mitjans impresos, cartells al carrer i internet. A més, durant la darrera setmana de maig es durà a terme una acció de màrqueting de carrer, consistent en un ‘anticontenidor’ que se situarà a la ciutat de Barcelona i on qui vulgui podrà reparar o intercanviar objectes i on, a més, s’impartiran tallers de reparació.

Amb una imatge acolorida i impactant, que segueix la línia gràfica típica de grans superfícies de consum, l’ARC vol donar el missatge contrari: els protagonistes de la campanya són objectes domèstics quotidians i que fàcilment acaben descartats: peces de roba o calçat, instruments musicals, objectes infantils o mobiliari… que poden ser revenuts, reparats, regalats o modificats de manera que s’allargui la seva vida útil. Als espais que ja existeixen al nostre país on s’ajuda a reparar i reutilitzar els productes, com ara tallers de reparació, botigues de segona mà, deixalleries, mercats de segona mà, mercats d’intercanvi, centres impulsats per entitats o empreses socials, entre d’altres tindran, a partir d’ara, uns distintius específics que els acrediten com a indret que facilita la recirculació d’objectes.

Mercat d’intercanvi i de segona mà | Matadepera.cat

La prevenció és un dels pilars de les directives europees de residus i del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT20), que regeix les actuacions de l’ARC. Un dels seus principis és la reducció de la producció de residus, entenent que és millor no generar i perseguint la idea de “residu zero”. Entre els objectius del PRECAT destaquen estendre la visió dels residus com a recursos; contribuir a l’obtenció de recursos estratègics per a l’economia catalana a través dels residus; reduir la generació primària total de deixalles en un 15% entre 2010 i 2020; incrementar el coneixement de l’oferta existent de productes reutilitzats o reutilitzables; i fomentar l’allargament de la vida útil dels productes.

La Directiva Marc sobre residus estableix que la prevenció, incloent la reutilització i l’allargament de la vida dels productes, és l’estratègia prioritària en la gestió dels residus per davant del reciclatge, la valorització i l’eliminació. Per aquest motiu, l’agència ha considerat oportú fer una campanya centrada en la reutilització, adreçada a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat, les opcions i les oportunitats d’allargar la vida útil dels recursos i productes, incloent estratègies de prevenció i reutilització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa