MonPlaneta
“Fes-lo nou de nou”, nova campanya de foment de la reutilització i la reducció de residus
Una de les imatges de la nova campanya de reducció de residus de l'ARC
Una de les imatges de la nova campanya de reducció de residus de l’ARC | Agència de Residus de Catalunya

!--akiadsense-->

L’Agència de Residus de Catalunya va posar en marxa, aquest divendres passat, una campanya informativa a favor de la reparació i la reutilització d’objectes per prevenir que arribin a ser residus. “Fes-lo nou de nou” durarà cinc setmanes i es difondrà a través de televisió, ràdio, mitjans impresos, cartells al carrer i internet. A més, durant la darrera setmana de maig es durà a terme una acció de màrqueting de carrer, consistent en un ‘anticontenidor’ que se situarà a la ciutat de Barcelona i on qui vulgui podrà reparar o intercanviar objectes i on, a més, s’impartiran tallers de reparació.

Amb una imatge acolorida i impactant, que segueix la línia gràfica típica de grans superfícies de consum, l’ARC vol donar el missatge contrari: els protagonistes de la campanya són objectes domèstics quotidians i que fàcilment acaben descartats: peces de roba o calçat, instruments musicals, objectes infantils o mobiliari… que poden ser revenuts, reparats, regalats o modificats de manera que s’allargui la seva vida útil. Als espais que ja existeixen al nostre país on s’ajuda a reparar i reutilitzar els productes, com ara tallers de reparació, botigues de segona mà, deixalleries, mercats de segona mà, mercats d’intercanvi, centres impulsats per entitats o empreses socials, entre d’altres tindran, a partir d’ara, uns distintius específics que els acrediten com a indret que facilita la recirculació d’objectes.

Mercat d’intercanvi i de segona mà | Matadepera.cat

!--akiadsense-->

La prevenció és un dels pilars de les directives europees de residus i del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT20), que regeix les actuacions de l’ARC. Un dels seus principis és la reducció de la producció de residus, entenent que és millor no generar i perseguint la idea de “residu zero”. Entre els objectius del PRECAT destaquen estendre la visió dels residus com a recursos; contribuir a l’obtenció de recursos estratègics per a l’economia catalana a través dels residus; reduir la generació primària total de deixalles en un 15% entre 2010 i 2020; incrementar el coneixement de l’oferta existent de productes reutilitzats o reutilitzables; i fomentar l’allargament de la vida útil dels productes.

La Directiva Marc sobre residus estableix que la prevenció, incloent la reutilització i l’allargament de la vida dels productes, és l’estratègia prioritària en la gestió dels residus per davant del reciclatge, la valorització i l’eliminació. Per aquest motiu, l’agència ha considerat oportú fer una campanya centrada en la reutilització, adreçada a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat, les opcions i les oportunitats d’allargar la vida útil dels recursos i productes, incloent estratègies de prevenció i reutilització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa