MonPlaneta
Febrer molt càlid i molt sec a tot el país
| Jennifer Boyer (Flick)

!--akiadsense-->

El febrer s’ha caracteritzat per un persistent bloqueig anticiclònic al sud d’Europa, que ha inhibit tant l’entrada de la massa d’aire fred polar com les masses humides procedents de l’Atlàntic que han circulat per molt altes latituds. Aquesta configuració ha comportat una anomalia tèrmica molt alta i una precipitació molt escassa. Fins a quatre episodis de temperatura elevada s’han enregistrat durant el mes de febrer a Catalunya que han comportat algun valor de temperatura inèdit.

Ha estat un mes excepcionalment càlid, però amb un precedent l’any 1990, quan el febrer va ser semblant al d’enguany, o fins i tot més càlid en alguns sectors del país, fet confirmat per les dues sèries centenàries del país. A l’Observatori Fabra de Barcelona el febrer d’enguany ha estat el més càlid de tota la sèrie de 107 anys, amb una temperatura mitjana de 12.7 °C, que supera els 12,5 °C del febrer de 1990, i a l’Observatori de l’Ebre (Roquetes, Baix Ebre), amb dades des de 1905, ha registrat el valor de 14,6 °C, el segon més alt després dels 14,7 °C del 1937. La temperatura mitjana del febrer de 1990 a l’Observatori de l’Ebre queda en tercera posició amb 14,3 °C. A diversos sectors de l’interior del país, i sobretot de Ponent, on no es disposa de sèries tant llargues, el febrer de 1990 va ser més càlid.

El mes es pot qualificar de molt càlid a gran part de Catalunya, especialment a les parts més elevades del territori, i ha estat càlid al tram mig i baix del riu Segre, així com a àmplies zones del litoral. El mes ha estat molt sec, a excepció de zones altes del Pirineu occidental, al sud del Maresme i Vallès Oriental, on el mes ha estat sec.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa