Una petita espècie de rata que vivia a una illa al nord d’Austràlia s’ha convertit, oficialment, en el primer mamífer que se sap que s’ha extingit com a conseqüència directa del canvi climàtic que estem causant els humans. La Melomys rubicola vivia en una illa de la Gran Barrera de Corall, d’unes 5 hectàrees de superfície i que es troba entre l’estat de Queensland i Papua – Nova Guinea. Fa més de 10 anys que no se’n veu ni un sol exemplar, però, i la Universitat de Queensland va declarar-lo extingit l’any 2016.

Aquest passat dilluns, el mateix govern australià va reconèixer l’extinció d’aquesta espècie malgrat tots els esforços que s’havien fet per salvar-la i, a més, va afirmar que la causa de la desaparició d’aquests petits animals va ser, “gairebé segur”, la inundació del seu hàbitat a causa de la pujada del nivell del mar, que el va deixar sense aliments i, pràcticament, sense espai. Considerar extingida una espècie és una decisió molt difícil ja que, un cop es fa, es deixa de fer cap esforç per protegir-la, i és per això que cal anar amb molt de compte. En el cas del Melomys rubicola, se sap que a la dècada dels 70 hi havia centenars d’exemplars però que el seu número va disminuïr tan ràpid que, el 1992, ja se la va considerar una espècie en perill. Això, però, no va poder salvar-la.

Alguns estudis afirmen que, si les temperatures continuen pujant, el 8% de les espècies del món es podrien extingir. Austràlia, Nova Zelanda i Amèrica del Sur són les zones del món que es veurien més afectades per aquest fenomen que, segons sembla, ja s’ha cobrat la primera víctima entre els mamífers.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anselm a febrer 24, 2019 | 17:27
  Anselm febrer 24, 2019 | 17:27
  N'estranya que fos una espècie de rata, malgrat el seu aspecte, ja que la mastofauna autòctona de la zona no compta amb euteris, sinó amb marsupials.
 2. Icona del comentari de: Vvv a febrer 25, 2019 | 06:56
  Vvv febrer 25, 2019 | 06:56
  La primera, que sapiguem
 3. Icona del comentari de: Canvi climàtic ? a febrer 25, 2019 | 10:23
  Canvi climàtic ? febrer 25, 2019 | 10:23
  I això per culpa del canvi climàtic ? Potser en fotarem un gra massa... La terra fa milions d'anys que existeix i de pujades del mar i altres fenòmens n' hi ha hagut moltíssims....
 4. Icona del comentari de: Manolo a febrer 25, 2019 | 19:42
  Manolo febrer 25, 2019 | 19:42
  La culpa es de Rajoy

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa