MonPlaneta
Una exposició sobre l’impacte dels plàstics obre els actes del Dia Mundial de l’Aigua
Panoràmica del Jardí del Palau Robert amb l'exposició
Panoràmica del Jardí del Palau Robert amb l’exposició | Agència Catalana de l’Aigua

!--akiadsense-->

Avui s’ha presentat al Jardí del Palau Robert de Barcelona l’exposició ‘Menys plàstics, més vida!’, que es podrà visitar fins el 20 d’abril. La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, la directora del Palau Robert i sub-directora de Difusió, Abigail Martínez, i el gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, han estat els encarregats d’explicar els detalls i la finalitat de la mostra. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, el proper 22 de març, l’exposició ha estat dissenyada per l’Agència Catalana de l’Aigua amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Vol destacar que el plàstic està present d’una manera important a les nostres vides, tenint en compte que més del 90% dels productes i objectes que ens envolten estan fets d’aquest material, que acostuma a tenir un baix cost de producció, una gran versatilitat i una elevada resistència.

Es pretén, per tant, destacar una problemàtica que s’ha agreujat en els darrers anys, la importància de gestionar de manera adequada els plàstics i reduir el seu ús, sobretot pel que fa als plàstics que s’acostumen a utilitzar només en una ocasió. El 80% dels plàstics que trobem als nostres mars i oceans provenen de terra, arrossegats a través de l’aigua que circula als rius i torrents. Això provoca que aquest material tingui un lent període de degradació i que, en molts casos, sigui confós pels animals marins com a possible aliment, a més del risc que el plàstic passi a dins de la cadena tròfica.

Microplàstics
Microplàstics trobats a la costa mediterrània | Universitat de Barcelona

!--akiadsense-->

El Govern català desenvolupa periòdicament campanyes de sensibilització mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya i altres instàncies i entitats, per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de gestionar bé els residus, inclosos els plàstics i els envasos, amb l’objectiu de minimitzar i evitar el seu impacte sobre l’entorn. Des del 2017 s’ha prohibit el lliurament gratuït de bosses de plàstic a les botigues i supermercats. La llei prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, inclòs el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, llevat de les bosses compostables que compleixin els requisits de la normativa.

L’any passat, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el Govern va fer un pas més i va anunciar la prohibició dels envasos de plàstic d’un sol ús, com les ampolles, en l’àmbit de la Generalitat. Com a alternativa, s’utilitzaran, prioritàriament, productes reutilitzables o fabricats amb materials compostables, vidre, paper o fusta. Aquesta prohibició s’aplicarà als departaments i ens del sector públic de la Generalitat, tant en els productes d’ús intern com en els utilitzats en actes públics i actuacions de difusió. Aquestes polítiques van en la línia de la Unió Europea, que s’ha fixat l’horitzó del 2025 per a reduir en un 90% l’ús dels plàstics d’un sol ús.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa