MonPlaneta
Una explosió provoca un incendi al darrer laboratori rus que guarda mostres de la verola
  • CA

Una explosió va iniciar un incendi aquest dilluns a una instal·lació d’investigació biològica russa coneguda per ser un dels dos llocs de tot el planeta on encara es guarden mostres del virus de la verola, una de les malalties més mortíferes que ha afectat mai la Humanitat.

L’explosió es va produir durant les tasques de manteniment del Centre Rus per a la Recerca en Virologia i Biotecnologia, conegut com a Vector, un complex situat a prop de la ciutat de Novosibirsk (Sibèria).  Fundat el 1974, durant anys va ser el principal centre de desenvolupament d’armes biològiques de la Unió Soviètica però d’ençà de la fi de la Guerra Freda, la seva tasca oficial és der investigació en desenvolupament de vacunes i altres eines de diagnòstic i tractament de malalties infeccioses.

L’explosió va causar un ferit que es troba en cures intensives per les cremades patides, segons l’agència de notícies russa TASS, que també informa que Vector ha emès un comunicat on afirma que no hi havia cap material perillós a l’indret on hi va haver l’explosió i que l’alcalde de Koltsovo, la ciutat més propera, ha explicat que l’accident no ha suposat cap perill per a la població local. L’explosió es va produir en un cilindre de gas a la sisena planta del laboratori, trencant algunes finestres però sense causar danys estructurals a l’edifici. Actualment, el centre es dedica a la investigació en malalties com la pesta porcina, la SIDA i l’Ebola. En aquesta darrera, de fet, el passat mes de febrer van estar duent a terme assaigs clínics.

Mentre aquestes tres darreres són malalties que continuen sense una cura coneguda i es continua fent recerca per mirar de trobar-la, la verola, extremadament contagiosa, va ser la primera de la història a ser eradicada el 1980 gràcies a una campanya de vacunació a escala mundial. La possibilitat que un dels dos llocs on se’n guarden mostres -Vector i un laboratori als Estats Units- pogués patir un atac, un accident o un robatori que tornés a posar la malaltia en circulació ha causat preocupació durant els darrers quaranta anys però, de moment, les mostres no han estat destruides, cosa que sí que s’ha fet amb les d’altres malalties i raó per la qual aquesta explosió i incendi ha encès els llums d’alarma arreu del món.

Tot i això, sembla que no cal preocupar-se, si més no en teoria. La normativa d’emmagatzematge per a virus tan perillosos com aquests és extraordinàriament estricta. Guardats en laboratoris de nivell 4 de bioseguretat, l’accés a les mostres és limitat, es fan servir contenidors especials i uns mecanismes fets expressament per a la perillositat dels virus. Tot i això, en cas d’una explosió es podrien alliberar les mostres que, si no fossin destruides pel foc, quedarien a l’aire lliure i amb la possibilitat d’infectar els qui hi fossin a prop o contaminar la zona on haguessin quedat escampades. Tot i això, de moment sembla que res d’això no ha passat i que la situació està totalment controlada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa