MonPlaneta
Els experts esperen l’estabilització del preu de la llum i que baixi amb la millora del temps
Primera nevada del 2021 a La Mola
| Redacció Món Terrassa

!--akiadsense-->

Els elevats preus de la llum s’estabilitzaran en els propers dies i començaran a baixar quan l’onada de fred remeti. Així ho sosté el vocal del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) Xavier Ferriol que explica a l’ACN que amb núvols i sense vent l’aportació de les energies renovables és mínima mentre la demanda creix i cal recórrer a les centrals de cicle combinat. El president de la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers Industrials, Josep Maria Montagut, comenta que la tendència dels preus en els propers dies al mercat portuguès, que marca l’evolució a tota la península Ibèrica, “va a la baixa”. “Això s’estabilitzarà”, apunta. Mentrestant, Facua demana al govern posar fi a aquesta “autèntica salvatjada tarifària”.

Energica eòlica
Energica eòlica | Pikist

!--akiadsense-->

Ferriol detalla que el motiu principal de l’encariment dels preus és l’onada de fred, que fa augmentar la demanda aproximadament un 5% respecte l’any passat. El cel ennuvolat dificulta la captació d’energia solar, fins a un 44% menys respecte el mateix període de l’any passat, mentre que la producció d’energia eòlica també ha estat inferior. En aquest context, entren en escena les centrals de cicle combinat, que depenen del preu internacional del gas. Tot plegat, afegeix, fa que el preu s’hagi multiplicat per dos. Un cop la setmana que ve el temps tendeixi a normalitzar-se, les energies renovables guanyaran terreny de nou i es tornarà a “uns nivells de demanda més estables i el preu es tornarà a equilibrar”. El vocal de la CEEC s’ha mostrat “sorprès per l’alta volatilitat” del preu de l’energia aquests primers dies del 2021. Per la seva banda, Montagut també creu que els preus de l’electricitat baixaran a mig termini però puntualitza que encara es mantindran alts uns dies si es tenen en compte els valors del mercat de futurs de Portugal, que també determina l’evolució de l’espanyol. Concretament, dels històrics 94 euros per megawatt hora actuals, es passaria fins als 73 i 66 euros en els propers dies i en uns 48 euros de cara al segon trimestre, segons afirma.

Rentadora
Rentadora | L.T.

!--akiadsense-->

El que és “evident” que no es podrà evitar, però, és que l’elevat preu de l’energia d’aquests dies es noti en la factura de l’usuari final corresponent al mes de gener, avisa Montagut. “El 2020 ha sigut un any excepcionalment baix i el 2021 serà probablement més similar al 2019”, augura Montagut a l’hora de fer un pronòstic per tot l’any. Pel president de la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers Industrials, el preu de l’energia a l’Estat no està “en una banda excessivament alta” comparat amb altres països d’Europa, on també s’ha produït un increment. “Una altra cosa és la distribució dels costos de l’energia, és a dir qui paga cada cosa”, remarca Montagut, que afegeix que la CNMC té sobre la taula canviar el repartiment els costos regulats. Segons el seu parer, cal estimular l’estalvi energètic. “Qui malbarati l’energia li ha de costar i qui estalviï se n’ha de veure beneficiat”, opina en declaracions a l’ACN.

Subestació elèctrica a Osona
Subestació elèctrica a Osona | ACN

!--akiadsense-->

Aquesta setmana, l’associació de consumidors Facua ha reclamat al govern que intervingui per posar fre a l’escalada de preus de l’energia coincidint amb l’onada de fred i el Ministeri de Transició Ecològica ja ha demanat a la CNMC que investigui si les pràctiques dels mercats han estat les adequades. En aquest sentit, el vocal del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya Xavier Ferriol recorda a l’associació de consumidors que ja hi ha l’organisme regulador per identificar possibles irregularitats i defensa un “mercat lliure, competitiu i transparent”. “Si algú fa les coses malament que intervingui l’òrgan regulador, que per això és la seva funció”, subratlla. El secretari general de Facua, Rubén Sánchez, recorda que fins que en els vuit primers dies de gener el preu de la llum s’ha encarit fins a un 31% respecte el mateix període de l’any passat i diu que el govern espanyol “no pot mirar a un altre costat”. “És una autèntica salvatjada tarifària”, sentencia. Sánchez adverteix que l’augment de la factura per al consumidor final pot ser “descomunal”, amb una mitjana de 83 euros, un fet que, assegura, no es produïa des del setembre del 2018. Sánchez també qüestiona que en la factura l’usuari hagi de fer front fins a un 27% en impostos i exigeix al govern espanyol que opti per un IVA super reduït per a les famílies, almenys en els primers kwh consumits. El secretari general de Facua lamenta, però, que el PSOE no ha apostat mai per aquesta fórmula.

bombeta

!--akiadsense-->

De moment, per fer front a aquest augment temporal de preus, el secretari general de Facua recomana revisar la potència contractada, ja que hi ha consumidors que tenen una potència sobredimensionada i baixant un 1kwh es poden estalviar uns 50 euros a l’any. També, suggereix optar per la tarifa semi regulada PVPC (Preu Voluntari per al Petit Consumidor). “És la menys cara de mercat i millor opció que anar a un mercat lliure on hi ha Endesa, Iberdrola i Naturgy”, proposa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa