MonPlaneta
Els experts alerten d’una regressió en la salut de menors amb trastorns mentals previs

El Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC) ha alertat aquest dimecres que s’està produint una regressió en la salut de menors amb trastorns mentals previs a causa de la pandèmia, i ha reclamat més personal i mitjans per fer-hi front.

Entre els infants, les teràpies han quedat aturades i no s’ha pogut avançar gens, denuncien, mentre que entre els adolescents s’han incrementat les addicions a tòxics, l’ús de pantalles i els trastorns de conducta alimentària. A més, el fet de reduir la presencialitat en totes les activitats està perjudicant els adolescents.

El COTOC dona un crit d’alerta per la precarització en l’atenció a la població més jove de la societat, que ha vist reduïdes les teràpies i l’atenció presencial, quelcom vital per al seu desenvolupament personal. Els terapeutes ocupacionals reclamen incrementar el personal i els mitjans per tal d’atendre una població en greu risc de recaigudes i de cronificar els seus trastorns mentals.

Segons estima l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 60% de la població europea està patint fatiga pandèmica, que pot generar a qui la pateix desmotivació, sensació d’incertesa constant i símptomes d’ansietat o depressió. Aquests símptomes representen una gran amenaça per als infants i joves afectats per trastorns mentals.

Anna Coderch, terapeuta ocupacional de l’Hospital de Dia d’Adolescents de les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, explica que treballen amb joves d’entre 12 i 21 anys, sovint derivats de centres públics que van desbordats, però ha indicat que amb les restriccions decretades a causa de la covid-19 també ells han reduït molt el temps dedicat a l’atenció presencial. “Abans tractàvem 25 nois en el centre i ara només arribem a 15. Si hi afegim les teràpies que han de fer-se a través de la xarxa, l’adhesió als tractaments es fa molt complicada”, avisa Coderch.

Els casos que arriben als centres de salut mental i hospitals de dia són més greus i molts d’ells, a més, porten associats Trastorns de Conducta Alimentària. “A nivell social hem detectat situacions familiars molt precàries, i la família té molt de pes en la recuperació d’aquests infants i adolescents. Si la família falla, ells cauen”, continua Coderch, que recorda que aquests menors han perdut activitats esportives, entaular-se per dinar junts com a part de la teràpia i tallers conjunts que ara es fan en format digital.

En els infants d’una franja d’edat entre 3 i 6 anys, la situació patida durant l’últim any és “ambivalent”, segons remarca Ginés Ruíz, membre de la Junta del COTOC i terapeuta ocupacional en l’àmbit de la infància. D’una banda, la covid-19 ha provocat un estat menys ansiós en el nen que ha tingut la possibilitat de passar moltes més hores amb la família i que aquesta ha estat oberta a incorporar pautes. De l’altra, però, les teràpies com a tals s’han hagut d’aturar a l’espera que es puguin reprendre amb normalitat.

A causa de les restriccions decretades per aturar la pandèmia, el COTOC reclama una intervenció urgent per part de les administracions perquè s’augmenti el nombre de places de terapeutes ocupacionals i s’habilitin nous espais destinats a recuperar les teràpies presencials d’infants i joves. Per a ells i per a les famílies, recuperar la normalitat en els tractaments és una qüestió vital.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa