MonPlaneta
Els experts alerten d’una regressió en la salut de menors amb trastorns mentals previs
  • CA

El Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC) ha alertat aquest dimecres que s’està produint una regressió en la salut de menors amb trastorns mentals previs a causa de la pandèmia, i ha reclamat més personal i mitjans per fer-hi front.

Entre els infants, les teràpies han quedat aturades i no s’ha pogut avançar gens, denuncien, mentre que entre els adolescents s’han incrementat les addicions a tòxics, l’ús de pantalles i els trastorns de conducta alimentària. A més, el fet de reduir la presencialitat en totes les activitats està perjudicant els adolescents.

El COTOC dona un crit d’alerta per la precarització en l’atenció a la població més jove de la societat, que ha vist reduïdes les teràpies i l’atenció presencial, quelcom vital per al seu desenvolupament personal. Els terapeutes ocupacionals reclamen incrementar el personal i els mitjans per tal d’atendre una població en greu risc de recaigudes i de cronificar els seus trastorns mentals.

Segons estima l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 60% de la població europea està patint fatiga pandèmica, que pot generar a qui la pateix desmotivació, sensació d’incertesa constant i símptomes d’ansietat o depressió. Aquests símptomes representen una gran amenaça per als infants i joves afectats per trastorns mentals.

Anna Coderch, terapeuta ocupacional de l’Hospital de Dia d’Adolescents de les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, explica que treballen amb joves d’entre 12 i 21 anys, sovint derivats de centres públics que van desbordats, però ha indicat que amb les restriccions decretades a causa de la covid-19 també ells han reduït molt el temps dedicat a l’atenció presencial. “Abans tractàvem 25 nois en el centre i ara només arribem a 15. Si hi afegim les teràpies que han de fer-se a través de la xarxa, l’adhesió als tractaments es fa molt complicada”, avisa Coderch.

Els casos que arriben als centres de salut mental i hospitals de dia són més greus i molts d’ells, a més, porten associats Trastorns de Conducta Alimentària. “A nivell social hem detectat situacions familiars molt precàries, i la família té molt de pes en la recuperació d’aquests infants i adolescents. Si la família falla, ells cauen”, continua Coderch, que recorda que aquests menors han perdut activitats esportives, entaular-se per dinar junts com a part de la teràpia i tallers conjunts que ara es fan en format digital.

En els infants d’una franja d’edat entre 3 i 6 anys, la situació patida durant l’últim any és “ambivalent”, segons remarca Ginés Ruíz, membre de la Junta del COTOC i terapeuta ocupacional en l’àmbit de la infància. D’una banda, la covid-19 ha provocat un estat menys ansiós en el nen que ha tingut la possibilitat de passar moltes més hores amb la família i que aquesta ha estat oberta a incorporar pautes. De l’altra, però, les teràpies com a tals s’han hagut d’aturar a l’espera que es puguin reprendre amb normalitat.

A causa de les restriccions decretades per aturar la pandèmia, el COTOC reclama una intervenció urgent per part de les administracions perquè s’augmenti el nombre de places de terapeutes ocupacionals i s’habilitin nous espais destinats a recuperar les teràpies presencials d’infants i joves. Per a ells i per a les famílies, recuperar la normalitat en els tractaments és una qüestió vital.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa