MonPlaneta
Exigeixen la retirada dels residus de l’empresa de Soses investigada per delicte mediambiental
Algunes de les aus mortes trobades pel Seprona | Guàrdia Civil

L’entitat ecologista Ipcena ha requerit a l’Agència de Residus de Catalunya que retiri els residus aquosos amb àcid sulfúric i metalls pesants que l’empresa de fertilitzants Anqui, SA, de Soses (Segrià) emmagatzema en dues basses. Ipcena insta l’ARC a actuar d’ofici i a carregar el cost de l’actuació a l’empresa davant “la manca d’interès” d’aquesta en fer-ho,. L’empresa està sent investigada per la Guàrdia Civil després d’un abocament d’aigües residuals en un camp i de localitzar una vintena d’aus mortes a les dues basses on s’emmagatzemen residus, que poden provocar danys importants en la qualitat de l’aigua superficial i en els aqüífers i un risc per a la salut de les persones i per a la fauna i la flora. Després de localitzar unes altres 25 aus mortes aquest dimecres, Ipcena considera “temerari” prolongar més la situació i no retirar els residus.

Arran d’un denuncia de l’entitat ecologista i d’un afectat, l’ARC va instar aquesta indústria el 22 de maig a aportar un nou estudi d’alternatives de gestió del residu que emmagatzema. La firma va lliurar el 6 de juliol a l’Agència de Residus un nou document comprometent-se en el termini màxim d’un mes a dur a terme diferents proves per neutralitzar del pH del residu, i, durant el mes següent, a fer-ne altres d’evaporació. Així, un cop assolida la concentració de sòlids manipulables, el concentrat resultant del procés de tractament s’analitzaria per definir les possibles alternatives. Tot i els compromisos de l’empresa , la firma, “està dilatant en el temps tots els requeriments emesos per l’ARC, amb l’objectiu de guanyar temps i no resoldre la problemàtica gravíssima que no es pot allargar més temps atenem la gravetat”, segons Ipcena. Els ecologistes sostenen que l’empresa “ha causat un atemptat ecològic” ja que el 2012 “ja va construir les dues basses de residus aquosos àcids, sense estar incloses a l’autorització ambiental” de la qual disposava. Per tant, “durant tots aquests sis anys, les basses de residus amb àcids han estat operatives, sense que l’ARC en tingues coneixement”.

Agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil de Lleida van prendre declaració aquest dimecres al representant d’aquesta empresa de Soses per un suposat delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. El cos va obrir una investigació del 28 de març en saber que s’havia produït un abocament d’aigües residuals en un camp. Durant la inspecció al lloc, els agents van comprovar que, a més de l’abocament, dins de les seves instal·lacions hi havia dues basses que acumulaven residus líquids “d’una coloració ocre i d’una olor intensa” i en la seva riba una vintena d’aus mortes totalment cobertes per una mena de quitrà. El Seprona va prendre mostres del residu que contenien les dues basses i les va enviar a l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses. També van recollir els cadàvers de les aus, que van ser traslladats al Centre de fauna salvatge de Vallcalent (Lleida). Del resultat de les anàlisis toxicològiques s’ha pogut determinar que es tracta de residus “irritants i corrosius” que “poden provocar un dany substancial en la qualitat de l’aigua superficial i en els aqüífers i un risc per a la salut de les persones i per a la fauna i la flora”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa