MonPlaneta
Les excavacions a l’Abric Romaní descobreixen un possible campament de caçadors de cérvols
Les excavacions de l'estiu de 2020 a l'Abric Romaní de Capellades
Les excavacions de l’estiu de 2020 a l’Abric Romaní de Capellades | ACN

La campanya d’excavacions a l’Abric Romaní de Capellades d’aquest 2020 ha posat al descobert el que podria haver estat un campament de caçadors de cérvols. S’han localitzat tres cranis de l’espècie durant les excavacions al nivell R, és a dir, on vivien els neandertals de fa 60.000 anys. Les restes, que s’han deixat a la superfície amb la intenció d’extreure-les en la campanya de l’any vinent, han estat el colofó a una intervenció, subratlla la codirectora del jaciment, Palmira Saladié, “amb més potencial del que pensàvem al principi”. Concretament s’han localitzat tres cranis, el darrer aquest dimarts. Segons explica Saladié, es tracta d’una troballa rellevant perquè és la primera vegada que troben una sola espècie. “Normalment trobem alternança de cérvol i cavall i aquí sembla que estaven especialitzats només en érvol”, explica. A més, afegeix, que les astes de l’animal estiguin ancorades denota que es trobaven en època de zel pel que, segons els experts, van ser capturats entre la tardor i l’hivern. “Esbrinar el calendari d’ocupació és una tasca difícil i aquests cranis ens han aportat molta més informació de la que esperàvem”, diu la investigadora.

Un dels cranis de cèrvol descoberts a l'Abric Romaní
Un dels cranis de cèrvol descoberts a l’Abric Romaní | ACN

Cal recordar que, a causa de la pandèmia, les excavacions d’enguany han comptat amb un terç dels arqueòlegs habituals i ha durat menys dies. La campanya d’excavacions a l’Abric Romaní de Capellades va arrencar el passat 7 d’agost i s’ha perllongat fins aquest dijous. Se centraven al nivell R, és a dir, a onze metres de profunditat dels 51 que té el jaciment o fa 60.000 anys dels fa 110.000 que es va ocupar per primer cop la regió. Fins ara, al nivell R els arqueòlegs ja hi havien trobat diversos focs, indústria lítica, eines de pedra i restes de fauna. Gràcies a les descobertes, se sap que el jaciment, amb una molt bona localització per a la vigilància i relativament a prop del mar, va ser un punt clau en els moviments dels grups de neandertals.

Arqueòlegs treballant a l'Abric Romaní
Arqueòlegs treballant a l’Abric Romaní | ACN

Els tres exemplars descoberts s’han netejat i segueixen a la superfície. La seva retirada és una tasca molt minuciosa “per no perdre cap evidència”, especifica Saladié. Per tant s’ha posposat l’extracció per la campanya vinent. En paral·lel, mantenint la tendència dels darrers anys, durant les excavacions d’enguany els arqueòlegs han documentat diversos negatius de fusta neandertal i fogars. Cal recordar que l’Abric Romaní és un jaciment que destaca per la presència de fogars ben conservats i enguany, explica la codirectora, han aconseguit delimitar prop d’una desena. Saladié explica que aquest 2020 els treballs es concentraven en un nivell “finet, que pensàvem que podríem acabar, però les restes que hem anat localitzant, més de les que ens pensàvem, ens ha fet anar més a poc a poc i no ha estat així”. Les limitacions per la pandèmia han reduit els arqueòlegs a 15, amb un màxim de 12 al dia. La codirectora subratlla que el fet que enguany fossin professionals i no estudiants ha permès “avançar més ràpid”. Tot i això té clar que, de cara al proper estiu, el que els agradaria és poder tornar a ser “un jaciment escola, que és el que ens caracteritza”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa