MonPlaneta
Europa ha de preparar les costes abans de 2100 si vol evitar inundacions catastròfiques
Onades

!--akiadsense-->

Si les inversions en adaptar les costes europees no augmenten, els danys anuals causats per inundacions al continent podrien augmentar dels 1.250 milions d’euros anuals actuals a una xifra que oscil·la entre els 93.000 i els 961.000 milions d’aquí a finals de segle. A causa de la pujada dels nivells màxims del mar, causada pel canvi climàtic, aquestes inundacions costaneres podrien arribar a afectar 3,65 milions de persones l’any 2100, comparades amb les 102.000 actuals. A dia d’avui, un de cada tres ciutadans de la Unió Europea viu a una distància de 50km o menys de la costa. Aquestes estimacions són els resultats de dos estudis del Centre de Recerca Conjunt, el servei de ciència i coneixement de la Comissió Europea, on un equip de científics va calcular com canviaran els nivells extrems del mar durant aquest segle i com aquesta pujada, combinada amb els canvis socioeconòmics a les costes europees, afectaran les pèrdues causades per inundacions. Aquest càlcul es va fer en un escenari que considera que es faran esforços moderats per mitigar el canvi climàtic i en un altre on no es feia res.

Els investigadors han previst que el risc d’inundacions pujarà fins a xifres mai vistes fins ara si no es prenen mesures adaptatives a temps. Perquè Europa pugui mantenir les seves pèrdues per inundacions proporcionalment iguals respecte la mida de la seva economia, caldria construir o reforçar les estructures defensives actuals perquè puguin suportar pujades dels nivells extrems del mar d’entre 0,5 i 2,5 metres. La principal causa d’això és el canvi climàtic. A causa de l’augment de la temperatura de l’aigua, aquesta s’expandeix, factor al qual se sumarà la pèrdua de les masses de gel de les glaceres i dels pols.

Per dur a terme aquest estudi, els resultats del qual han estat publicats a les revistes ‘Nature Communications’ i ‘Nature Climate Change’, els científics van fer servir el LISCoAsT -sigles en anglés d’Eina Integrada de Control a Gran Escala del Nivell del Mar i la Costa- en cooperació amb el departament d’acció climàtica de la Comissió Europea. LISCoAsT té en compte la dinàmica espacial i temporal de tots els components que contribueixen decisivament a la severitat i l’impacte de les inundacions. Això inclou projeccions d’exposició i canvis en tots els components del nivell extrem del mar, dels nivell del mar a les marees i les pujades a causa de tempestes. Fent servir aquesta eina, els científics van fer una anàlisi a escala global amb una precisió de 100 metres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa