MonPlaneta
Europa no aconsegueix acordar la neutralitat climàtica el 2050 per l’oposició de Polònia
  • CA
El president del Consell Europeu, Charles Michel, en una imatge d’arxiu | Reuters/EP

Els líders de la Unió Europea s’han quedat a les portes de tancar un acord unànime per assolir la neutralitat climàtica el 2050. L’oposició de Polònia, que havia arribat a demanar posposar aquest objectiu al 2070, segons fonts diplomàtiques, ha impedit un acord entre els líders de la Unió Europea. Els polonesos “necessiten més temps” perquè ara mateix no són “capaços de comprometre’s” a “implementar” aquest objectiu, segons ha explicat el president del Consell Europeu, Charles Michel. Amb la manca d’unanimitat, l’objectiu de neutralitat climàtica el 2050 es queda més en un acord de principis que en acord real. El debat es reprendrà el juny del 2020. El bloqueig a l’objectiu de la neutralitat climàtica el 2050 arriba només un dia després que la Comissió Europea hagi fet públic el seu full de ruta verd, que la tenia com a proposta més ambiciosa.

Malgrat que tant Michel com la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, han insistit en què es tracta d’un acord, l’objectiu d’emetre zero emissions el 2050 no ha assolit la unanimitat necessària. Les conclusions de la reunió subratllen que el Consell “se suma” a l’objectiu de la neutralitat climàtica, però indiquen que “en aquest moment” Polònia no es pot “comprometre a implementar” aquest objectiu. Després de nou hores de negociació, l’oposició de Polònia ha impedit, en plena setmana del clima, que els líders europeus puguin treure pit per posicionar el bloc com el primer amb l’objectiu de ser neutre en emissions el 2050. A l’inici de la reunió, però, eren tres els països que s’oposaven a aquest objectiu. Polònia, Hongria i la República Txeca -molt dependents del carbó- no el veien amb bons ulls per l’elevat cost que els suposaria la transició ecològica.

La presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen | ACN

Els tres demanaven més diners per fer front a aquesta transició i l’acceptació de l’energia nuclear com a via també acceptada per fer-la. Amb les negociacions pel pressupost de la Unió Europea en marxa, també han demanat vincular ambdues converses per aconseguir més diners. Finalment, la República Txeca i Hongria han acceptat l’objectiu d’emissions zero per al 2050 després que s’hagi acceptat l’energia nuclear com a via acceptada per a la transició. En aquesta qüestió, trobaven també el suport de França.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa