Europa ha perdut el 80% de la població d’insectes

La intensificació de les pràctiques agrícoles i l’ús de pesticides en són els principals causants, i els ecosistemes i la cadena alimentària d’aus i mamífers estan en perill

La papallona, un dels insectes més amenaçats a Europa

La papallona, un dels insectes més amenaçats a Europa | Pixabay-CCo Public Domain

De vegades són molestos. Però també necessaris, fins al punt que la seva desaparició posa en risc tota la cadena alimentària i la pol·linització d’altres éssers vius i els ecosistemes. Els insectes són una espècie en extinció, com a mínim al vell continent. Així ho rebel·la un estudi internacional de la Universitat holandesa de Radboud publicat a la revista PLoS One, que alerta que gairebé el 80% dels insectes que habitaven Europa han desaparegut o es troben en greu perill d’extinció en els darrers 30 anys. L’estudi recull dades des de l’any 1989 a Alemanya, i remarca que “la davallada dels vertebrats salvatges és molt més notòria en aquest període que no pas si prenem les dades de 1970 a 1989, en què la població d’insectes es fa reduir en un 58%”, relata l’estudi. Els insectes més amenaçats són les papallones, les abelles salvatges i les arnes, que “afronten paral·lelament una greu pèrdua de la biomassa total d’insectes aeris”.
La desaparició dels insectes

La desaparició dels insectes | Pixabay-CCo Public Domain

Però el problema, expliquen els investigadors, “no és només que una espècie determinada sigui vulnerable, sinó que ho és la comunitat d’insectes voladors en el seu conjunt la que ha patit una davallada important en les darreres dècades”. L’estudi s’ha fet en una zona d’Alemanya que, per les seves condicions climàtiques i geogràfiques, permet als investigadors “exportar els resultats” a altres països, com França i el Regne Unit, i concloure que el principal factor que permet explicar “la caiguda en picat de la població d’insectes a Europa” és “la intensificació de les pràctiques agrícoles i el recurs als pesticides i els fertilitzants sintètics”, però també, en el cas de les abelles, a la “proliferació de l’apicultura domèstica”.

El 80% dels insectes han desaparegut d'Europa en les darreres tres dècades

El 80% dels insectes han desaparegut d’Europa en les darreres tres dècades | Pixabay-CCo Public Domain

Els pesticides i fertilitzants es fan servir principalment per protegir la capa de les llavors, de manera que la llavor que es tracta acaba escampant per tota la planta el plaguicida. El problema, remarquen, és que si bé mata les plagues d’insectes, també perjudiquen el procés de pol·linització dels insectes.

Comentaris

  Pussy Galore 22 d'Octubre de 2017 11:23
  No será per la plaga d'escarbats llerdosos que el govern central ens ha enviat en tres barcos...
  Visca la terra! 22 d'Octubre de 2017 12:40
  En canvi aquests borinots vinguts de les castelles fan molt de mal i no sembla que vulguin desaparèixer per pròpia iniciativa.... Els haurem d'esclafar nosaltres!!!
  Jaume 22 d'Octubre de 2017 13:49
  Collons. Pero els mosquits segueixan donan per el sac !!
  Ramon 22 d'Octubre de 2017 13:56
  Entre el 20% d'insectes que han sobreviscut, el Coscubiela.
  Mataroniano 22 d'Octubre de 2017 16:07
  Eh, como sois.... esta noticia no esta relacionada con politica. tranquilizaos un poco que ya falta menos para la republica catalana (que construiremos entre todos como un solo pueblo). Venga va, demostremos seny y palante!!! con mosquitos o sin.......

Nou comentari