MonPlaneta
Europa ha perdut el 80% de la població d’insectes

De vegades són molestos. Però també necessaris, fins al punt que la seva desaparició posa en risc tota la cadena alimentària i la pol·linització d’altres éssers vius i els ecosistemes. Els insectes són una espècie en extinció, com a mínim al vell continent. Així ho rebel·la un estudi internacional de la Universitat holandesa de Radboud publicat a la revista PLoS One, que alerta que gairebé el 80% dels insectes que habitaven Europa han desaparegut o es troben en greu perill d’extinció en els darrers 30 anys.

L’estudi recull dades des de l’any 1989 a Alemanya, i remarca que “la davallada dels vertebrats salvatges és molt més notòria en aquest període que no pas si prenem les dades de 1970 a 1989, en què la població d’insectes es fa reduir en un 58%”, relata l’estudi. Els insectes més amenaçats són les papallones, les abelles salvatges i les arnes, que “afronten paral·lelament una greu pèrdua de la biomassa total d’insectes aeris”. Però el problema, expliquen els investigadors, “no és només que una espècie determinada sigui vulnerable, sinó que ho és la comunitat d’insectes voladors en el seu conjunt la que ha patit una davallada important en les darreres dècades”.

L’estudi s’ha fet en una zona d’Alemanya que, per les seves condicions climàtiques i geogràfiques, permet als investigadors “exportar els resultats” a altres països, com França i el Regne Unit, i concloure que el principal factor que permet explicar “la caiguda en picat de la població d’insectes a Europa” és “la intensificació de les pràctiques agrícoles i el recurs als pesticides i els fertilitzants sintètics”, però també, en el cas de les abelles, a la “proliferació de l’apicultura domèstica”.

Els pesticides i fertilitzants es fan servir principalment per protegir la capa de les llavors, de manera que la llavor que es tracta acaba escampant per tota la planta el plaguicida. El problema, remarquen, és que si bé mata les plagues d’insectes, també perjudiquen el procés de pol·linització dels insectes.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pussy Galore a octubre 22, 2017 | 11:23
  Pussy Galore octubre 22, 2017 | 11:23
  No será per la plaga d'escarbats llerdosos que el govern central ens ha enviat en tres barcos...
 2. Icona del comentari de: Visca la terra! a octubre 22, 2017 | 12:40
  Visca la terra! octubre 22, 2017 | 12:40
  En canvi aquests borinots vinguts de les castelles fan molt de mal i no sembla que vulguin desaparèixer per pròpia iniciativa.... Els haurem d'esclafar nosaltres!!!
 3. Icona del comentari de: Jaume a octubre 22, 2017 | 13:49
  Jaume octubre 22, 2017 | 13:49
  Collons. Pero els mosquits segueixan donan per el sac !!
 4. Icona del comentari de: Ramon a octubre 22, 2017 | 13:56
  Ramon octubre 22, 2017 | 13:56
  Entre el 20% d'insectes que han sobreviscut, el Coscubiela.
 5. Icona del comentari de: Mataroniano a octubre 22, 2017 | 16:07
  Mataroniano octubre 22, 2017 | 16:07
  Eh, como sois.... esta noticia no esta relacionada con politica. tranquilizaos un poco que ya falta menos para la republica catalana (que construiremos entre todos como un solo pueblo). Venga va, demostremos seny y palante!!! con mosquitos o sin.......

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa