MonPlaneta
Europa detalla les etapes de distribució i inoculació eficaç de la vacuna de la Covid
  • CA

Alhora que Europa aprèn a conviure amb la pandèmia, el desenvolupament i la distribució diligent arreu del món de vacunes segures i eficaces contra la Covid-19 continua essent un element fonamental de l’eventual solució per a l’actual crisi de salut pública. En aquest context, la Comissió treballa per garantir que tot Europa tindrà accés a vacunes segures i exhorta a coordinar un plantejament comú de les estratègies de vacunació per a la distribució de les vacunes. Avui la Comissió presenta els elements clau que els estats membres han de tenir en compte en les seves estratègies de vacunació per preparar la Unió Europea per al moment en què hi hagi disponible una vacuna segura i eficaç, així com també quins grups de població han de considerar prioritaris en la vacunació. «Una vacuna segura i eficaç és la millor opció per vèncer el coronavirus i poder recuperar la nostra vida habitual. Ens hem esforçat per tancar acords amb empreses farmacèutiques i assegurar-nos que disposarem de dosis de les vacunes. Ara cal que ens assegurem que, quan es descobreixi la vacuna, estarem ben preparats per distribuir-la. Si volem que la vacunació sigui un èxit, cal que ens preparem ara», ha declarat avui la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

«L’evolució de la pandèmia està tornant als nivells que presentava al març, però el nostre estat de preparació, no. L’adopció d’avui suposa una fita en la resposta continuada de la UE a la pandèmia de covid-19, amb l’objectiu de garantir que a la UE tothom podrà comptar amb una vacuna de la covid-19 segura, assequible i accessible quan estigui disponible. Només si actuem plegats podrem evitar la cacofonia i ser més eficaços que no ho hem estat en altres ocasions», ha declarat avui també el vicepresident per a la Promoció de l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas. «Observo amb preocupació el ràpid creixement de les taxes d’infecció arreu de la UE. Se’ns acaba el temps, la prioritat per a tothom ha de ser fer el que calgui per evitar les conseqüències devastadores dels confinaments generalitzats. A més, ens hem de preparar per a les properes etapes. La vacuna no serà un remei miraculós però sí que tindrà un paper clau a l’hora de salvar vides i contenir la pandèmia. Quan es trobi una vacuna segura i eficaç hem d’estar preparats per distribuir-la el més ràpid possible, per a la qual cosa també caldrà fer que la població confiï en la seva seguretat i eficàcia. La vacuna no salvarà vides, això ho farà la vacunació», ha declarat també avui la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.

La Comissió Europea i els estats membres estan garantint la producció de vacunes contra la covid-19 mitjançant compromisos anticipats de mercat amb productors de vacunes a Europa. Tota vacuna ha de ser autoritzada per l’Agència europea de medicaments segons les normes habituals de seguretat i eficàcia. Els estats membres han de començar a preparar des d’ara una estratègia comuna de vacunació per a la distribució de la vacuna. Tal com va destacar la presidenta von der Leyen en el seu discurs de l’estat de la Unió, Europa ha de continuar responent a la pandèmia de covid-19 amb molta cura, responsabilitat i unitat i fer servir les lliçons que hem après per millorar la preparació de la UE per a les crisis i la nostra capacitat de gestió de les amenaces sanitàries transfrontereres. La seguretat, la qualitat i l’eficàcia són la clau de volta en el desenvolupament i autorització d’una vacuna, i els desenvolupadors de vacunes han de presentar una gran quantitat de documentació i de dades a l’Agència Europea de Medicaments mitjançant el procediment d’autorització de comercialització de la UE. La legislació de la UE exigeix que després de l’autorització es faci un seguiment de la seguretat de la vacuna i de la seva eficàcia. Després que s’hagin començat a administrar les vacunes de la covid-19 caldrà recollir dades centralitzades per avaluar-ne la repercussió i l’eficàcia des del punt de vista de la salut pública. Això serà clau per deixar enrere la pandèmia i infondre confiança entre els europeus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa