MonPlaneta
Una estrella llunyana ens permet veure com serà la mort del Sol
  • CA

El descobriment d’un planeta ha permès als científics imaginar-se com serà el Sistema Solar un cop la seva estrella, el Sol, arribi al final de la seva vida d’aquí a més de 5.000 milions d’anys. El planeta, gegant, orbita una nana blanca, els petits objectes enormement densos en què es converteixen algunes estrelles quan esgoten el seu combustible.

Tal com expliquen els responsables de la troballa en un article a la revista ‘Nature’, aquesta és la primera prova directa que és possible que alguns planetes sobrevisquin al final de la vida de la seva estrella en les circumstàncies en què morirà la nostra. Les observacions han estat possibles gràcies al Very Large Telescope del desert d’Atacama, a Xile, operat per l’Observatori Austral Europeu.

Quan esgoti el seu combustible, el Sol, que actualment és una estrella groga de la seqüència principal, es convertirà en una gegant vermella, fent-se dues-centes vegades més gran que ara i destruint Mercuri, Venus i la Terra. Després, s’anirà encongint fins que només en quedi un petit nucli i esdevingui una nana blanca.

Això darrer és, precisament, el que han trobat els científics a 2.000 anys-llum de nosaltres. Un planeta gegant, però, aproximadament de la mida de Neptú, ha aconseguit continuar existint després d’aquests esdeveniments catastròfics. L’estrella al voltant de la qual orbita és a una temperatura d’uns 30.000ºC, uns cinc cops més alta que la del Sol, i la seva densitat fa que la seva gravetat estigui destruint l’atmosfera del planeta i atraient-la cap a ella.

Pel que fa al nostre sistema solar, tot i que el destí dels tres planetes més propers al Sol, inclòs el nostre, està segellat, es desconeix què passarà amb Mart, el cinturó d’asteroides, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. Probablement, però, les seves atmosferes s’evaporaran i es convertiran en roques més petites que continuaran orbitant el que quedi de la nostra estrella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa