MonPlaneta
Els Estats Units volen fumigar un petit arxipèlag per exterminar-ne els ratolins
Les illes Farallon, a la costa de Califòrnia | Wikimedia Commons

A uns quaranta quilòmetres de la costa de San Francisco (Califòrnia, Estats Units), les illes Farallon, un petit grup d’illes i illots, són l’hàbitat d’una gran quantitat de vida salvatge, incloent enormes poblacions d’ocells marins, mamífers marins i algunes espècies endèmiques com la salamandra arborícola de les Farallon. Des de fa uns dos segles, però, tots aquests animals comparteixen les illes amb una espècie invasora que està tenint uns efectes devastadors en les seves poblacions: els ratolins. És per això que un grup de científics del Servei de Peixos i Vida Salvatge dels Estats Units ha presentat un informe a la Comissió Costanera de Califòrnia on, a més de manifestar que aquests animals han causat un “dany ecològic de llarga durada” a les illes, proposen exterminar-los completament.

Segons el document, la quantitat de rosegadors que hi ha a les illes és entre les més grans de tot el món i, en el seu parer, eliminar-los tots és l’única manera que les poblacions d’ocells, amfibis i algunes plantes es pugui recuperar. El pla inclou el llançament de més de 1.300 quilos de Brodifacoum-25-D, un verí per a rates i ratolins que, preveuen, podria lliurar les Farallon de la seva presència. Tot i que la mesura pot semblar exagerada, no és la primera vegada que es prenen accions dràstiques com aquesta. Durant els darrers anys l’illa de Geòrgia del Sud, a prop de l’Antàrtida, va ser fumigada amb 300 tones de verí que van eliminar completament les rates que hi havien arribat a bord de vaixells baleners durant els segles XVIII i XIX i que s’havien convertit en una gran amenaça per als pingüins, les rates i els albatrossos d’aquella reserva natural.

Ratolí | Rasbak

Als anys setanta, de fet, els conills i els gats, que també havien colonitzat les illes, ja van ser eliminats de les illes Farallon, però els ratolins s’hi van quedar i competeixen amb les espècies que hi havia hagut sempre i s’alimenten dels pollets dels ocells que hi nidifiquen. A diferència de Geòrgia del Sud, però, el fet que es tracti d’un petit arxipèlag fa córrer el risc que el verí arribi al mar, afectant la qualitat de l’aigua i la seva flora i fauna. Tot i això, segons el Servei de Peixos i Vida Salvatge, el verí tindria un efecte temporal i limitat. Alguns opositors a aquest pla, però, també estan preocupats pel fet que, a més dels ratolins, també es puguin enverinar els altres animals que viuen a les illes i proposen que, en comptes d’això, s’eradiquin els ratolins in situ.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa