MonPlaneta
Un esquelet de 9.900 anys diferent de la resta permet conèixer millor els primers americans
  • CA
Reproducció artística d’humans primitius | Domini Públic

El descobriment de l’esquelet d’una dona de fa gairebé 10.000 anys a les coves submergides de Tulum, a la península mexicana del Yucatán, ha permès obtenir molta informació nova sobre els primers habitants d’Amèrica. Tal i com explica en un article a la revista ‘PLOS ONE’ el professor Wolfgang Stinnesbeck, de la Universitat de Heidelberg (Alemanya), la forma del seu crani i les càries de les seves dents, diferents de les trobades en altres indrets del continent, obren algunes qüestions alhora que permeten conèixer millor com va ser la colonització humana de les Amèriques.

Pel que se sap, els primers humans van arribar al Yucatán a finals del Plistocè, fa aproximadament entre 125.000 i fa 12.000 anys, i la majoria del que sabem d’aquells primers “mexicans” prové, precisament, de nou esquelets humans molt ben conservats que es van trobar a les coves i forats submergits que hi ha a prop de Tulum. Ara, el descobriment d’aquest nou esquelet, complet en un 30% i que ha estat batejat com a Chan Hol 3, ha permès tenir-ne més informació, mesurant-ne el crani i comparant-lo amb més de 450 més que han estat trobats arreu del continent. Chan Hol 3 era una dona, que va morir aproximadament als trenta anys d’edat i que va viure fa uns 9.900 anys. El seu crani, d’amplada mitjana, amb galtes amples i el front pla, és semblant al d’altres esquelets trobats a Tulum i, com ells, també tenia càries a les dents, tots dos fets que contrasten amb la resta de cranis trobats a la resta d’Amèrica, llargs i estrets i amb dents molt gastades però sense càries.

El nou esquelet trobat a Tulum, Mèxic | Universitat de Heidelberg

Tot i que la poca disponibilitat de restes arqueològiques dels primers pobladors d’Amèrica és un límit important, aquestes diferències en els cranis semblen indicar que, a principis de l’Holocè, hi havia com a mínim dos grups d’humans morfològicament diferents (és a dir, que se’ls podia distingir a simple vista) poblant Mèxic. Les dues opcions són, afirmen els investigadors, que més d’un grup humà arribés a Amèrica com a “primers colons” o bé que fos un sol grup però arribés prou aviat com perquè, encara que fos per aïllament, el grup que vivia al Yucatán desenvolupés uns tres morfològics cranials diferents de la resta. L’arribada dels humans a Amèrica, doncs, continua sent un misteri, molt més complexa que no es pensava i que, probablement, es va produir abans que no s’havia calculat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa