MonPlaneta
Una de les espècies de balena més amenaçades del món viu una petita explosió demogràfica
  • CA
Una balena franca comuna amb la seva cria | D.P.

La balena franca comuna, una de les espècies de balena que es troba més a prop de l’extinció a dia d’avui, està vivint una petita explosió demogràfica a la costa est dels Estats Units. Aquesta balena, que habita les costes de l’Atlàntic Nord a banda i banda de l’oceà, té una població total que es calcula en uns 450 exemplars, i és per això que, després que el 2018 no es registrés ni un sol naixement, les observacions de parelles de mares i cries que s’han fet durant els primers mesos de 2019 són una gran notícia i donen esperances de conservació a l’espècie.

A principis d’aquest mes d’abril, investigadors del Centre d’Estudis Costaners de Massachusetts (EEUU) van anunciar que havien vist tres mares amb les seves cries a la badia del cap Cod, al mateix estat nord-americà, que probablement havien donat a llum a les costes de Georgia i Florida durant l’hivern i que ara, amb l’arribada de la primavera, es desplaçaven cap al nord. Aquestes dues cries se sumen a una altra que els mateixos investigadors van observar unes setmanes abans i, si cap d’elles no era la mateixa, a les set que s’han pogut veure a les costes de Florida durant aquests primers mesos de l’any

A causa de la seva tendència a quedar-se a prop de la costa i a la seva alta proporció de greix, la balena franca comuna va ser un objectiu molt valuós per als baleners fins al punt que, ja a la dècada de 1890, era difícil de trobar. El 1970 va ser inclosa a la llista d’espècies amenaçades i es van començar a prendre mesures com la que, fins i tot a dia d’avui, prohibeix a qualsevol persona acostar-se a menys de 450 metres d’una balena franca dins les aigües territorials dels Estats Units si no disposa d’un Permís Federal de Recerca. De les tres espècies de balena franca que es coneixen, la comuna és la segona més amenaçada. Si la balena franca austral té una salut relativament bona, amb una població d’unes 12.000 balenes al Pacífic Sud, de la balena franca del Pacífic Nord només en queden uns 200.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa