MonPlaneta
Els esforços per frenar el canvi climàtic als països desenvolupats comencen a donar fruits
  • CA
Emissions a l’atmosfera |

Els esforços que s’han fet durant els darrers anys als països desenvolupats per reduir les emissions de diòxid de carboni i frenar el canvi climàtic estan començant a donar resultats, segons afirma un estudi elaborat per la Universitat d’East Anglia, a Anglaterra. Els seus resultats, exposats a un article a la revista ‘Nature Climate Change’, les polítiques de suport a les energies renovables i l’eficiència energètica han ajudat a que les emissions caiguessin a 18 països que emeten el 28% del diòxid de carboni global, entre els quals hi ha el Regne Unit, els Estats Units, França i Alemanya.

Després de detectar una reducció significativa de les emissions entre 2005 i 2015, els investigadors van mirar d’esbrinar-ne els motius i van veure que, tot i que una part d’aquesta reducció va ser causada per la crisi econòmica de 2008 i la lenta recuperació posterior, els Estats on s’havien implementat més polítiques relatives al canvi climàtic van ser els que van veure caigudes més grans en les emissions de diòxid de carboni. Aquestes dades, esperançadores, mostren que els esforços fets estan donant fruits, però que cal que se’n facin més per limitar el canvi climàtic i, en compliment de l’Acord de París, l’escalfament global es mantingui per sota dels 2ºC respecte l’època preindustrial.

Les energies solar i eòlica han tingut un paper important en la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle | Departament de Territori i Sostenibilitat

Aquests resultats haurien de ser només el principi per aconseguir una reducció gairebé total de les emissions, unes primeres passes prometedores. Tot i que l’expansió de les energies renovables ha donat resultats positius, la reducció de l’ús de combustibles fòssils s’ha de continuar reduint fins a eliminar-lo per complet. A més, tot i que aquests 18 països han demostrat com les polítiques de canvi climàtic funcionen, cal que deixin de ser una excepció i es converteixin en la norma ja que, tot i que el 2030 les emissions globals s’haurien d’haver reduit entre un 25 i un 50% de cara a l’any 2030 segons si es vol mantenir l’augment de la temperatura a 2ºC o 1,5ºC, el cert és que, entre 2005 i 2015, han augmentat a un ritme d’un 2,2% anual de mitjana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa