MonPlaneta
Els esculls de corall de la Terra podrien desaparèixer abans del 2100

L’escalfament del planeta a causa de l’efecte hivernacle podria fer que, abans de la fi d’aquest segle, la immensa majoria dels esculls de coral del món hagin desaparegut. Així ho afirma un estudi elaborat per la biogeògrafa Renee Setter, de la Universitat de Hawaii, als Estats Units, i de què s’ha fet ressò la Unió Geofísica Americana (AGU). Les seves investigacions preveuen que, a causa de l’augment del nivell i de la temperatura del mar, els ecosistemes oceànics pateixin enormement, fent que els esforços per recuperar els esculls que actualment es troben en regressió tinguin unes possibilitats d’èxit més aviat minses.

Setter, juntament amb altres companys, va dur a terme simulacions de l’estat del fons marí a les regions on actualment hi ha esculls segons les darreres prediccions dels canvis que patiran a causa dels canvis en la temperatura, l’acidesa, la força de les onades i la presència de pol·lució i els efectes de la pesca. Així és com han arribat a la conclusió que, el 2100, els indrets adients per al desenvolupament dels coralls seran extraordinàriament escassos, limitats a algunes parts de la Baixa Califòrnia, a Mèxic, i al Mar Roig. Si la combinació de tots aquests factors ja està impactant molt negativament els esculls, en el futur la devastació serà pràcticament total.

Si entre els anys 2014 i 2017 gairebé tres quartes parts dels esculls de les zones tropicals del planeta van patir temperatures prou altes com per iniciar processos d’emblanquiment -expulsió d’unes algues que hi viuen en simbiosi- a causa de l’estrès patit, cosa que els fa més proclius a patir malalties, les perspectives de futur semblen indicar que aquest fenomen serà cada cop més habitual.

Així, els esforços per eliminar la contaminació dels mars i restaurar els esculls, a més de frenar el canvi climàtic, són essencials per assegurar la superviviència d’uns ecosistemes especialment vulnerables i enormement rics que, si no es fa res, hauran desaparegut en menys de vuitanta anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa