MonPlaneta
Esculls artificials per potenciar la biodiversitat marina al litoral metropolità
Els biòtops abans de ser col·locats al fons del mar
Els biòtops abans de ser col·locats al fons del mar | AMB

!--akiadsense-->

Aquest mes de juliol l’AMB ha instal·lat 8 biòtops al litoral metropolità aprofitant l’abalisament anual de la costa en temporada alta. La col·locació de boies a 200 metres de la platja ha servit per introduir aquesta mena d’esculls artificials, que es submergeixen gràcies a un vaixell. Són estructures submarines d’1 metre de diàmetre, 0,75 d’alçada i 525 kg de pes amb 3 parts diferenciades. La part de sota està formada per una base ampla que dóna estabilitat i fixa la peça de formigó, que aguanta la boia al fons sorrenc. Aquesta base ampla suporta dues semicircumferències al seu damunt: una d’elles té diferents peces de formigó col·locades horitzontalment i l’altra està formada per cavitats o forats de mides variables. Aquests biòtops tenen una doble funció: fixar una boia gran de l’abalisament i crear hàbitats submarins que serveixin de refugi de flora i fauna. Es preveu que puguin acollir les anomenades espècies bentòniques- aquelles que viuen fixades al fons marí- com algues, actínies, peixos, etc…, que colonitzaran aquesta estructura i contribuiran a augmentar la biodiversitat de l’ecosistema. Malgrat l’abalisament de boies es tregui quan s’acaba la temporada alta, en el cas d’aquests ‘biotops’ es deixaran tot l’any per tal de fer un seguiment i evolució de la biodiversitat.

L’abalisament d’una zona de protecció d’ocells marins a la Nova Icària és la segona novetat d’aquest estiu pel que fa les a actuacions que milloren la biodiversitat al litoral metropolità. Aquesta platja de Barcelona té un illot artificial a uns 200 metres davant de la costa molt freqüentat pel corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), espècie que té una protecció especial dins les legislacions europea i espanyola. En aquesta zona s’han col·locat boies de protecció al llarg d’un perímetre de 200 metres i dins d’un radi de 30 a 40 metres amb l’objectiu de preservar espècies d’aus marines com aquesta. L’actuació evitarà el pas de persones a l’espigó, la proximitat d’embarcacions a aquesta illa i allunyarà els velers provinents del Centre Municipal de Vela de Barcelona. Aquestes especies d’ocells marins utilitzen aquest illot com a lloc de repòs i com a ‘dormitori’, per això és important garantir la tranquil·litat i la permanència d’aquests animals que contribueixen a augmentar la biodiversitat ornitològica tant del litoral metropolità com de la capital catalana.

L’abalisament s’ha fet des de l’AMB en coordinació amb la Gerència Adjunta de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona, que gestiona la senyalització marítima de les platges.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa